Llarga vida al .cat


Publicat originalment a Nació Digital.

Si hi ha hagut una reivindicació plenament catalana a Internet aquesta ha estat, des de sempre, la reclamació d’un TLD propi. Històricament, s’ha demanat el .ct, amb un significat molt més ampli en tot el que fa a la nació catalana. Però, de moment, sembla que tothom està content amb el .cat. Ens han reconegut. I, a més, han diferenciat explícitament els catalans d’els gats (“cats”, en anglès).

Ara, però, falta la part més dura del camí: què faran? Com ho faran? L’Associació puntCAT, que s’ha encarregat de totes les gestions per aconseguir el domini .cat, fet que té molt de mèrit, és qui ha d’encarregar-se’n de la gestió. Molt aviat, diuen, en coneixerem el funcionament.

Però no puc deixar de preguntar-me, dia si i dia també, què ens diran, i com serà. Tornarem a la situació prehistòrica dels dominis .es, on calia enviar un fax per tal de demanar un canvi de servidors DNS? Tindrem més sort, i tot estarà automatitzat? En tot cas, la gestió interna es realitzarà amb programari lliure, o ens ompliran les bústies de documents de Microsoft Word?

Encara falten uns dies, potser unes setmanes, però m’inquieta, i molt. M’agradaria saber-ho tot, ja, perquè hi ha molts interrogants. Com sabrem, abans de tenir el domini, si la pàgina web que allotjarà estarà en català? La revenda de dominis a criadors de gats, com es vigilarà?

És tot qüestió de temps. Esperem, i ho valorarem. Però tant de temps esperant-ho fa que ara, de cop, em vinguin les presses per saber-ho tot.

,

Una resposta a “Llarga vida al .cat”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.