La raó per la qual em molesta quan em copien…


Ja quan anava a l’escola, sempre havia estat força partidari de compartir: moltes vegades compartia “xuletes” amb els companys i, en algun cas aïllat, havia canviat el meu exàmen, amb la majoria de les preguntes contestades, per una pàgina en blanc. Actualment continuo pensant que la meva feina és perfectament reutilitzable, i, ja que ho intento per mi, també m’agrada que la resta de la gent se’n pugui beneficiar. Però d’aqui a que algú transcrigui un text del web de Sobrevia.net i el reutilitzi pel seu ús comercial em toca una mica els nassos.

 Un altre dia pot ser un cas totalment diferent. Avui, en canvi, m’ha sorprès negativament veure el formulari de registre de dominis .cat a Interausa.com: és exactament igual que el de Sobrevia.net.

Degut a les tasques de redacció de Nació Digital porto força dies seguint al peu de la lletra les indicacions de la Fundació puntCAT pel període de llançament del nou domini. Preparo tot cofoi un formulari i uns preus, i els publico.

Perquè, llavors, els mateixos preus, i els mateixos textos, i un formulari amb els mateixos camps i els escrits exactament iguals, apareixen al web de la competència? Entenc que reutilitzar estigui bé, però:

a) M’agrada que m’avisin abans de copiar (no cal que em demanin permís, però que almenys en tingui constància!).
b) Si em copien alguna cosa per a usos comercials, i en treuen diners… potser se’m podrien donar les gràcies.

El títol d’aquest post hauria d’haver estat “reacció vers una sorpresa negativa”, potser. Però per acabar el que ja hi ha, acabaré dient que “la raó per la qual em molesta quan em copien…” és perquè massa vegades no citen la font, i jo sempre he pensat que això era intocable. Llavors, passa de ser una còpia a una, i permeteu-me l’expressió en castellà, “burda imitación”.

Me n’oblidava, perquè compareu:
· http://www.sobrevia.net/web/index.php?seccio=puntcat per veure la pàgina que vam preparar a Sobrevia.net, a partir d’informació ja publicada a www.naciodigital.com.
· http://www.interausa.com/cat.htm per veure la còpia. Per dissimular, hi han afegit que es traduïran ells mateixos el domini (no sé de què parlen, però això no és feina seva, sinó del registrador autoritzat per l’ICANN), i parla de la previsió de noms de domini internacionals (IDN) sense explicar què son i qualificant-los d’”experimentals”, encara que la Fundació els estigui utilitzant des de fa temps pel propi domini www.fundació.cat. Un cas diferent és que, en algunes versions d’Internet Explorer no funcioni.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.