Repartim-nos la culpa


Publicat a Nació Digital

Després dels incidents que ha deixat la nit de «macrobotellots», ara arriba el moment de treure’n alguna conclusió. Les televisions s’afanyen a recordar a tothom que «Internet i els telèfons mòbils» han estat els detonants (?) i que tot això no hagués estat possible sense el correu electrònic i els missatges SMS.

Fins aquí, correcte, però…, no va sent hora de superar l’època en què Internet era una novetat, per començar-lo a normalitzar? Oi que, per exemple, si se’n parla a la televisió, no perdrem massa temps explicant-ho perquè tothom coneix els efectes mediàtics de la mal anomenada «caixa tonta»?

Així, jo no soc partidari de donar-li la culpa a la xarxa o a la telefonia mòbil. De fet, el seu paper ha estat secundari, o ni això: si no hagués existit Internet, o no hi hagués hagut cap telèfon a mà, sempre ens haurien quedat els megàfons, els crits al carrer i la penjada de cartells.És per això que tinc la impressió que, per poder deixar de banda un estudi en profunditat de quin és el problema, ara donen la culpa al mitjà de transmissió del missatge.

Si no podem culpar tots els joves pel seu comportament, que en aquest cas xoca frontalment amb la legislació municipal de Barcelona, entre d’altres, donarem la culpa a un «ens» anomenat «Internet» que, per existir, i per facilitar-los la comunicació, s’endurà tots els cops.

Potser sí que no aconseguiré trobar les causes dels «macrobotellots», ni de la bombolla immobiliària, ni de les maniobres de Telefonica per recomprar la seva filial de mòbils al preu que valia l’any 2000. Però, quan apaguem el televisor, tots tenim un moment per pensar en què ens diuen i per què ho fan, i jo m’he quedat perplex quan he vist que, segons sembla, dient que «no hagués estat pos

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.