El client sempre té raó


Publicat a Nació Digital

Que el client sempré té raó és un fet, ja que, fora dels consells de bona fe, quan un consumidor paga per un producte o un servei, ho fa sol·licitant una sèrie de requisits. Tot i això, a grans empreses com Microsoft els costa d’entendre-ho. Però la insistència, al final, sembla que també causa un efecte. Així, l’empresa de Redmond, que semblava que no es preocupava excessivament per la seguretat del seu sistema operatiu Microsoft Windows, ha canviat el rumb i ara fins i tot convida els usuaris a intentar craquejar el nou Windows Vista.

Però Microsoft no només parla, sinó que, aquesta vegada, sembla que també actua. I no ho dic perquè m’agradi defensar-los, no. Aquesta afirmació la faig després de llegir que en el què portem d’any Microsoft ha publicat més actualitzacions crítiques de seguretat que en els anys 2004 i 2005. Tot i això, no puc oblidar que, fa uns quants anys, només era necessari enviar un text, qualsevol, al port 139 de qualsevol IP d’un ordinador que funcionés amb Windows per obligar a l’usuari a reiniciar la màquina, amb una pantalla de color blau que va arribar a tenir molta popularitat, i que va rebre el nom de “pantalla blava de la mort” (BSOD, Blue Screen Of Death).

Les xifres, però, podrien voler-nos enganyar. Fa dos anys hi havia molts menys atacs que ara, i el potencial de l’ús de les vulnerabilitats de Windows per a objectius publicitaris no s’utilitzava d’una forma tan massiva com ara. Així, la “lluita” entre Microsoft i aquells qui explotaven els errors de Windows s’ha desfermat de forma molt més contundent durant l’últim any.

Això sí, des de l’aparició del Service Pack 2 per Windows XP, Microsoft ha conjugat la lluita per la seguretat amb una altra guerra contra els usuaris de còpies il·legals del seu programari. A mida que s’han anat publicant actualitzacions de seguretat, apareixien també noves eines que permetien desactivar les còpies sense llicència del sistema operatiu. Però, com sempre he sentit dir, “feta la llei, feta la trampa”. Cada aparició d’un nou sistema antipirateria ha suposat la posterior publicació d’una aplicació per a desfer-ne els efectes.

Molts vodrien pensar que Microsoft morirà d’èxit un dia o un altre, tot i que amb la comercialització de la consola XBox 360 i els convenis signats amb fabricants d’ordinadors tenen més prioritat que els soferts usuaris de les seves aplicacions informàtiques.

Sigui com sigui, la seguretat ha de ser, d’ara en endavant, la prioritat de tots aquells qui treballen en l’àmbit de la informàtica. Perquè aquest sector esdevé cada cop més important en el dia a dia, amb aplicacions com el DNI electrònic o la telefonia mòbil, i la manca d’aquesta seguretat comporta, a la vegada, la manca del dret a la intimitat, i el perill de la desconfiança en la tecnologia, que és un escull que cal vèncer amb treball, tant dels que desenvolupen programari per a fer-lo segur, com d’aquells que en coneixen els problemes per millorar-ne aquests aspectes.

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.