La velocitat de les ADSL


Un apunt ràpid arrel d’un comentari de la Núria, sobre la velocitat de la línia ADSL. Quan contractem una ADSL d’1Mbps, 2Mbps, 3Mbps, 10Mbps o 20Mbps hem de tenir en compte, en primer lloc, que això és una velocitat màxima, i que es veurà reduïda per mala qualitat de la línia de la central a l’edifici, o si l’edifici està lluny de la central (sobretot en velocitats altes, com 20Mbps). Per altra banda, la velocitat que ens venen no és ben bé la “real”, m’explicaré: quan contractem 1 Mbps, les sigles “Mbps” signifiquen “megabit per segon”. Un bit és la vuitena part d’un byte (per tant, 1 byte=8 bits). I quan ens connectem, veiem la velocitat de descàrrega en bytes. Així, la velocitat màxima d’una connexió d’1Mbps oscil·laria els 120kbps.

D’aquesta manera, hem de tenir en compte que la velocitat que veurem al baixar un arxiu amb el navegador, o a l’eMule, no serà la que posa l’anunci de la televisió, sinó aquesta xifra dividida per 8. Llavors, 1 Mbps= 0,12MB/segon, i al tractar-se d’una unitat de mesura en un valor inferior a 1, li canviem el terme MB/segon (Megabyte, 1 milió de bytes) per KB/segon (1 kilobyte=1000 bytes). D’aquesta manera, depenent del test de velocitat que triem, podem veure la velocitat en Mbps (o sigui, en la unitat de mesura amb què es venen les ADSL) o en KB/segon, fet que pot semblar equívoc.

En tot cas, també he d’apuntar que al final del carrer del Carme les infrastructures actuals no són pas les més òptimes. També apuntaré que, si teniu una ADSL d’1Mbps amb Telefónica podeu passar-vos a 3Mbps per 1 euros més cada mes, que tampoc es nota tant i si descarregueu coses (pel·lícules? música?) sempre es notarà. Jo ho tinc així i la velocitat ja és la contractada, sense massa pèrdues.

Espero que, més o menys, us hagi resultat d’utilitat.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.