El domini Girona.cat


Si visiteu www.girona.cat… no veureu res. En canvi, si visiteu qualsevol altre domini de capitals catalanes (www.barcelona.cat, www.tarragona.cat, www.lleida.cat, www.vic.cat, www.manresa.cat…..) accedireu al web municipal de la ciutat. De fet, el consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) va reservar tots els dominis .cat referents a ciutats, comarques… per a les entitats a qui pertocaven (ajuntaments, consells comarcals…).

És per això que, si accediu a www.whois.cat i mireu les dades del domini Girona.cat, es veu que aquest domini està registrat per l’Ajuntament de Girona. I, llavors, perquè no funciona?

Vull creure que no hi han pensat. Però si crec això, encara m’agrada menys: si s’havien reservat els dominis .cat pels ajuntaments era per tenir un criteri (soc de Vic, visito vic.cat, soc de Barcelona, Barcelona.Cat, i de Girona… ). Si bé el domini Ajuntament.GI és original, no deixa de ser de GIbraltar. Llavors, perquè no s’acaba de fer el salt cap al .cat, de forma definitiva? I les adreces de correu? Què passa si escric a @girona.cat?

Deixaré de banda, això si, el criteri “nacionalista” o “independentista”, o “cultural”, no vull ficar-m’hi perquè tothom ho interpreta com vol. Però a nivell estrictament tècnic, el domini .cat pertany a la comunitat cultural i lingüística catalana, i per això s’han reservat dominis com girona.cat per l’Ajuntament de Girona, negant així, des del principi, el seu ús per part de qualsevol altra persona. Que no aprofitin això, que el tinguin abandonat, només demostra que, per una banda, sembla que ni ho saben ni els importa. I, per l’altra, que qui hauria d’impulsar l’ús del domini .cat és, precisament, qui ho deixa per “més endavant”.

Ja m’he desfogat. A veure si puc dir, d’aqui unes setmanes, que se n’havien oblidat però ho han solventat. De fet, el Consell Comarcal d’Osona va tardar tres mesos en configurar una redirecció per osona.cat. Així que potser només és qüestió de paciència.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.