Les comunitats d’usuaris


Internet ha format unes comunitats molt diversificades, comunitats d’usuaris, que, com a objectiu principal, comparteixen alguna cosa. Així, el fet que blocaires de certs llocs vulguin unir-se ha de significar que tenen alguna cosa a compartir: coneixements, per exemple. O aptituds que els permetran, entre tots, organitzar jornades, crear “wikis”, o el què sigui. És per això que, de cop, em ve al cap la idea que a alguns els molesti que no els incloguin a la Catosfera. O el possible debat sobre si la Girosfera necessita un “codi ètic blocaire”.

Jo, ja  ho vaig dir en el seu dia, no hi estaria d’acord: en tot cas, es poden establir una sèrie de límits de permissivitat a l’hora d’admetre gent, però sobretot en allò que hagi de ser “delictiu”. Una comunitat d’usuaris no admetria un assassí o un violador que publiqués fotografies del què fa al seu bloc. A més de denunciar-ho a la policia, això ja ho dono per fet. Però, evidentment, si que hi ha d’haver una mica de filtre, per tal de no tenir problemes, entenc, legals.

Ara bé, el què no hauríem de fer és marcar pautes més enllà d’això. Un bloc no és només una pàgina personal on s’opina sobre política. Ni un espai web mantingut per 14 blocaires que tingui més de 1.000 visites diàries. Un bloc és, bàsicament, aquell web format per articles, que es solen ordenar cronològicament, i que, amb aquesta forma de diari, conté aportacions personals (fetes per una o més persones) que poden contenir opinió, informació, acudits… el què sigui.

Després ja hi hauria més classificacions: blocs corporatius, de campanya… però tots ells comparteixen el fet de ser mantinguts per algú que signa les seves aportacions.

I aquest algú potser no té cap interès en formar part d’una comunitat de blocaires. O potser si. Però això no hauria de ser un objectiu, ni prevaldre sobre els propis fonaments d’un bloc. Jo espero formar part de la Girosfera (a no ser que s’obligui als blocaires a ser nascuts a les comarques gironines) i he vist que m’enllacen com a blocaire osonenc, fet que agraeixo ja que no sóc exclusivament gironí: visc a Girona, però la meva empresa, i gran part del meu passat, són a Vic. I una cosa no exclou l’altra: em sento gironí, i també vigatà. I pobre del que parli malament de Vic, o de Girona, sense poder-ho argumentar.

En qualsevol cas, des d’aqui vull animar als blocaires a continuar la seva tasca: fer un bloc és fer un bloc. No us preocupeu sobre si us consideren catosfera, girosfera, penedesfera o blocaires.osona. El motiu principal d’escriure un bloc ha de ser iniciativa pròpia de cadascú. Aquesta és, al meu entendre, la riquesa dels blocs: l’individualisme, fet públic, i admetent comentaris, converteix els blocs en un dels aportadors d’idees i continguts més rics que podem trobar a Internet. Doncs no ho perdem, això.

De fet, tot això ve perquè he llegit algun bloc on hi ha gent molesta amb el què es diu que és la Catosfera. Però vaja… no deixa de ser una comunitat d’usuaris que tenen certes coses en comú. Si algú creu que jo soc de la catosfera, perfecte. I si no, també. Jo continuaré escrivint el meu bloc, perquè m’agrada que el què he de dir estigui en algun lloc on m’ho pogueu rebatre. Així aprenc coses noves, i veig nous arguments que potser, jo sol, mai hauria entès.

Per això, i ja per acabar, agraeixo a tots els que, en algun moment, m’han debatut alguna cosa. De tots ells n’hauré après, com a mínim, a debatre 😀


4 respostes a “Les comunitats d’usuaris”

 1. A vegades penso que els politics i els periodistes teniu una cosa en comú: ens compliqueu molt la vida a la resta de mortals, que d’entrada, no solem tenir tanta necessitat de definir-nos. Vull dir que tendiu a fer polèmiques de qualsevol cosa, i alguns cops acaba bé i es solventa un problema, però d’altres és un debat xungo i innecessari. Però tranquil, nomes ho penso a vegades.

 2. He… me n’alegro.

  De fet, tot i que el resultat final no ho sembli, el què volia ser l’article era una crítica constructiva sobre aquestes polèmiques, de fet.

  O sigui: l’important és que hi hagi blocs de gent que aporti el què sapiga o el què pugui. Pocamandra no és un bloc d’anàlisi política, ni de res que et pugui definir en una paraula, són apunts… però el miro cada dia (per RSS!).

  I no perquè sigueu catosfèrics o ho deixeu de ser deixaré de donar un cop d’ull a la finestra de l’Onyar.

  La cosa volia anar per aqui;)

 3. Ah… i gràcies per això de periodista… però prefereixo que em conegueu com a programador. El periodisme és una feina que m’agrada, però sempre havia volgut ser Programador, de gran, i és la meva feina principal 😀

 4. […] M’ha agradat la definició de Carles Puigdemont, que ha dit que ha de ser com una “plaça”. Organitzar tallers, vertebrar una comunitat… i més endavant ja parlarem, si cal, de la creació d’associacions. Ara per ara, el què cal fer és crear una comunitat, de les que parlava jo fa uns dies. […]

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.