Quant cobren?


Llegeixo un article al bloc de Vicent Partal. L’ha titulat “De què parlen?“, i critica la imatge que certs autors difonen sobre la premsa digital a Internet en llibres d’aquells de paper, element en què els propis autors es deuen sentir més còmodes.

Cita naciódigital.cat; fet que em fa, per una banda, agraïr-li per la part que em toca, i per l’altra, sentir-me satisfet de la feina que fa el Grup Nació Digital cada dia; d’ells n’he après molt, i en continuo aprenent. I ells, espero, també hauran après alguna cosa de mi!

En tot cas, jo volia afegir la pregunta “I quant cobren?” a la que feia Vicent Partal. I li volia afegir perquè em sembla que el principal problema és que, qui finança aquestes obres és, precisament, sempre una editorial que, de ben segur, busca l’autor més prolífic en la solidificació del nitrat de carboni quan entra en contacte amb sulfat de sodi. Deuen ser grans persones i millors professionals, però no creuen en Internet i, per tant, en parlen a la seva manera.

Amb tot, se m’ocorre encara una altra pregunta: “I per què no ho fem nosaltres?” I no parlo de fer pàgines web on deixem a parir els autors d’aquests llibres; l’educació i el respecte són dos valors ben vigents pels que cal vetllar. Em refereixo a l’edició de llibres, en paper, amb els que oferim un altre punt de vista: el dels que, dia a dia, hem d’utilitzar Internet per un motiu o un altre. Digueu-nos joves; periodistes multimèdia; “friquis” o com vulgueu; però si s’ha de respectar l’opinió i visió d’Internet d’algú que ho coneix pels Telenotícies de TV3 els diumenges, en què parlen de YouTube, Facebook i altres eines molt vàlides, però sempre de fora, crec que també és lícit que, entre tots els que ho vivim dia a dia, i que intentem conèixer l’entorn internauta, hi acabem dient la nostra.

I, de fet, a qui més falta li fa conèixer recursos a la xarxa i veure que la gent que la utilitza és com ells deu ser, precisament, aquell qui, enlloc de fullejar un llibre sobre Internet, el fa una lectura obligatòria.

I qui ho editarà? Vés a saber; també caldria veure qui ho organitzarà. Però la presentació de La catosfera literària em fa ser més optimista: d’Internet en pot sortir un llibre! Conec molta gent que encara no s’ho acaba de creure.

PD: Espero que els 3 esborranys que s’han convertit en article avui al meu bloc valguin per tot el temps d’espera. A falta de qualitat, us ofereixo quantitat. Ja no us podeu queixar! 😀


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.