SocialDNS


SocialDNS.net és un nou intent per fer alguna cosa nova; que sembli que no s’ha fet mai.

Es tracta d’un intent d’implementar, a l’estil 2.0, un sistema gratuït de “dominis”, però utilitzant un protocol diferent. Així, instal·lant una extensió als navegadors Firefox o Internet Explorer, podríem accedir a webs com go://miquel, go://girona o go://vic.

De tots és sabut que això té moltes implicacions que ho fan, d’entrada, completament inviable. La de més pes és que el protocol de tota la vida, el que utilitzem tots i que dóna adreces amb http://…. encara funciona. S’actualitzarà el model d’adreces IP per solventar possibles problemes de número. I, tot i que és més complicada una adreça amb punts, “http” i “www”, la veritat és que tothom sap com ho ha de fer servir.

Però això no li treu interès a la proposta. Demostra que, a la xarxa, tot està per descobrir, fins i tot el què ja està inventat. Perquè si un projecte com SocialDNS obtingués un suport concret de Mozilla, per exemple, per incorporar-ho al Firefox, potser si que llavors es faria popular. Però, com a exemple, escrivint aquest post, si utilitzo una adreça amb http://, s’enllaça automàticament, cosa que no passa escrivint go://. Un exemple més dels petits detalls que, en cas de funcionar algun projecte així, detectaríem els usuaris. Massa canvis que hauria de fer massa gent diferent? [sense anar tant lluny, el web de Sun, fa uns mesos, no admetia les adreces .cat de correu electrònic perquè no el tenia inclòs a la llista d’admissions].

En tot cas, això si, n’he volgut parlar perquè els seus creadors són catalans. I, entre ells, s’hi troba Manel Sanromà. Així que, com a projecte, es mereix tot el meu respecte; d’aqui que n’hagi fet aquest petit “review” personal.

» SocialDNS.net


3 respostes a “SocialDNS”

 1. Dius que “http://, s’enllaça automàticament, cosa que no passa escrivint go://. ”

  Això només passaria si no tens el plugin.

  També dius:
  “De tots és sabut que això té moltes implicacions que ho fan, d’entrada, completament inviable. ”

  Poc a poc, no matem la criatura tan aviat 😉
  No estic d’acord amb tu. jo crec que no és inviable i que si surt bé podria arribar a tenir masa crítica.
  Pensa que GeoURL té 2,510,915 URLs i es un subconjunt del que oferim nosaltres. O tinyURL (74 million of them, Over 2 billion hits/month.)

  Donem suport el sistema si volem una killer application a Catalunya !

 2. Ep,

  nota que dic que “d’entrada” és completament inviable, referint-me sobretot a que necessita suports.

  Som una minoria els blocaires que entenem que podem instal·lar un plugin. I jo, que sabria fer-ho, tinc el bloc a WordPress.com: si no me’l posen els senyors (molt amables ,per cert, per cedir l’espai!) de WordPress, no podré utilitzar-lo; com tants altres aqui i a Blogger.

  El meu suport el teniu; però sabeu de sobres que és completament insuficient per convertir-lo en una proposta viable.

  De fet, i en això he pecat de no fer-ho més palès, qualsevol proposta sense suports és, d’entrada, inviable. I més quan ja hi ha coses que funcionen amb un sistema que n’és alternatiu, sigui el “principal” (per ús més comú) o no.

  Perquè una proposta, doncs, sigui viable, per mi, ha de tenir el suport necessari perquè sigui senzill, que no requereixi accions complementàries que exclouen “target” (això no es compleix, ara per ara, en això hi estaras d’acord!), i tenir suport d’empreses o col·lectius que en promoguin l’ús més enllà de l’àmbit tècnic.

  AMb GeoURL o TinyURL teniu un inconvenient: ells no et fan instal·lar res enlloc. Ara per ara, no crec que es pugui fer una comparació així tant normal. Per cert, via web, sense plugin, hi ha manera d’accedir directament a un go://alguna_cosa mitjançant http? (poso per exemple http://socialdns.net/go/miquel)

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.