Un «dejà-vu» curiós…


És divertit veure com, de vegades, algunes pàgines web reviuen allò que altres ja van passar. De fet, és com la vida, les edats. Quan arribes als vint-i-tants i veus adolescents fent el què tu feies a la seva edat, sents certa “vergonya retroactiva”.

– Això feia, jo? – penses.

Doncs avui he vist el mateix a un diari digital d’El Ripollès; i sembla que força seriós ja que és de l’empresa propietària de Televisió de Ripoll, crec. I, a més, s’assembla moltíssim a la primera versió de NacióDigital, fins i tot en els colors.

Bé, aquest diari parla, en un article recent, del gran número de visites i la seva consolidació com a mitjà digital a la comarca del Ripollès. Em sorprèn perquè no té cap mena d’auditoria ni estadístiques públiques; no té OJD, ni Nielsen, ni un trist Webalizer per consultar. Ens hem de refiar del què ens diuen.

Això ho feia, jo, anys enrere (2002, 2003) al web Sobrevia.com [portal universitari], ja desaparegut per falta de temps i d’interès [era un passatemps… i ara no hi ha temps!]. Miràvem les estadístiques els divendres, després de publicar les fotos del dijous, i vèiem 30 persones connectades alhora; i flipàvem. Perquè un web fet des de l’ombra, tenia moltes visites. I més quan Osona.com ens va començar a enllaçar, de tant en tant! 😀

En qualsevol cas, la comparació és injusta, potser, però no sé pas injusta per a qui. Parlen de les visites que reben des de Mèxic, Suècia, Estats Units i la Xina Popular [o sense Popular?]. En tot cas, després de fer un cop d’ull a unes estadístiques, s’hi veuen coses així; i jo ja estic veient un Webalizer, que mostra, com diuen ells, que han triplicat les visites des que van obrir (faltaria més; va començar de 0, suposo….).

Des del respecte, i amb tot el bon rotllo del món, parlar de visites sense unes estadístiques públiques des d’un mitjà que segurament optarà a subvencions no és jugar “net” amb els lectors. Més aviat m’ha donat la sensació que estava tornant al passat, en aquells webs que manteníem quatre friquis a estones lliures, sempre més tard de les vuit del vespre (i de les onze de la nit, a vegades), en habitacions mig a les fosques, amb la llum dels monitors d’un o dos ordinadors; tot alternant algun FTP “pirata” amb partides curtes de Counter Strike.

Quants records! En el fons m’han fet un favor 😀


3 respostes a “Un «dejà-vu» curiós…”

 1. Et semblarà una tonteria però jo també m’hi he trobat amb situacions similars. Tot remenant per la xarxa i mirant webs d’altres discoteques o webs properes de la comarca d’Osona, he vist d’un temps cap aquí tot d’elements que jo vaig voler i que tu vas programar a les diferents versions dels webs del GrupViG (www.vig.cat).
  Coses que hem anat deixant enrera per millorar-les i posar-ne de noves, ara es repeteixen en els que es pensen que han descobert la sopa d’alls quan en realitat estan reeditant elements del passat.
  En Ramon sempre em diu que mentre els altres et segueixin tu vas pel bon camí, o sigui que no li donarem més voltes.

  Sergi

 2. boníiiiiisssim! per cert, una pregunta ‘tonta’. Una visita dels EUA vol dir que els llegeix algú d’allà (cosa plausible) o que el servidor ve d’allà i l’internauta pot ser de Campdevànol?

 3. Apunts:

  a sota de tot, el diari en qüestió hi té un enllaç a unes estadístiques gratuïtes que marquen, aproximadament, unes 200 visites diàries de màxim. Això encara em recorda més aquells humils inicis de Sobrevia.com – Portal universitari.

  Sobre la visita dels EEUU; és molt poc probable que un usuari de Campdevànol tingui una ADSL amb IP nordamericana. Però el què si que pot ser és que la visita en qüestió sigui del robot de Google (Googlebot), del de Yahoo, o de MSN Live Search, o tants d’altres. Les visites de robots (siguin per indexar el web per un cercador, o per mirar si la web té vulnerabilitats, a través d’algun proxy anònim situat vés a saber on excepte a l’Estat espanyol) podrien ser la gran majoria de les visites de l’estranger.

  No es poden treure massa conclusions de les visites per unes estadístiques: donen una visió general dels dies amb més i menys accessos; i poden arribar a orientar sobre el número d’internautes que ens visiten. Però la resta… uf! És tot molt complicat….

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.