Els instal·ladors i les barres de progrés…


Per a provar Woopra, un interessant (sembla) servei d’estadístiques que permet utilitzar una aplicació que avisa en temps real de les visites al web (estil Reinvigorate, suposo) he hagut d’instal·lar una nova versió de la màquina virtual de Java.

Fins aqui tot molt tècnic. Però quan ho estava instal·lant m’he adonat d’un fet que no solia valorar i que és prou rellevant: mentre instal·lem programes, quin servei té la barra de progrés que ens hauria d’indicar quan falta per acabar? Cap ni una.

La barra es va omplint completament fins a 8 cops (els que he arribat a comptar) per a processos com “Publicar información de producto”, “Copiando archivos nuevos”… però en cap moment em diu si el pas en què estic és l’últim. Només omple la barra fins al final, canvia el títol del pas en què està, i comença a omplir-la de nou.

Em sorprèn que això ho faci una aplicació de Sun. Si fos una cosa que aspirés a ser menys seriosa tindria cert sentit [en general, fer un instal·lador d’un programa no sol ser la tasca més important per a aplicacions d’àmbit reduït, només cal explicar bé a l’usuari com instal·lar i ja està]. Però vaja… si es tracta de fer la informàtica una eina d’ús quotidià hauríem de començar per explicar bé les coses des del començament: les barres de progrés han de servir per mostrar quant falta (en temps o en percentatge de feina) per acabar. Per tant seria lògic que s’utilitzés una mica millor; tot i que llavors, quan s’intenta fer bé, és quan la barra no té un ritme per omplir-se i, quan arriba al 92%, pot quedar-se parada fins que ens en cansem, en algun punt desconegut del procés com “Finalizando instalación”.

Potser la informàtica i les matemàtiques no són ciències exactes, i jo he viscut sempre enganyat? 😀


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.