Tècnic: mod_rewrite a Osonatanga / Tag Nielsen en pàgines HTML a Osona.com


Va, aprofito el diumenge per omplir el bloc;)

Ara, un post entre tècnic i curiós. Hem escollit Osonatanga per començar a implementar un sistema d’adreces “fiendly URL” (tant per millorar l’optimització de resultats a Google com per facilitar l’accés a les pàgines per URL). Aquest sistema, quan ja l’haguem desenvolupat del tot, s’aplicarà a la resta de diaris del Grup Nació Digital.

Així doncs, teníem dues coses clares: fer adreces una mica més senzilles (o no tant senzilles, però més clares), però sempre mantenint les adreces que funcionaven anteriorment.

Per això, vam decidir que seria millor posar una paraula “clau” que activés el readreçament de les adreces noves; ja que, fent-ho sense aquesta paraula, podria haver fallat una crida a osonatanga.com/forum només perquè ja tenim una carpeta fòrum amb imatges. Vam escollir “osona” perquè “tanga” potser quedava massa repetitiu; i posar-hi “/web/” o alguna altra cosa més tècnica contribuïa ben poc a fer l’adreça més clara.

Així doncs, per ara, i a falta d’acabar-ho, tenim adreces del tipus següent:

www.osonatanga.com/osona/fotos per accedir a les galeries de fotos,
www.osonatanga.com/osona/fotos/477/carpes/vig/estiu/dissabte/31/maig/inauguracio/ per accedir a la galeria de la inauguracio de Carpes Vig Estiu el 31 de maig,
www.osonatanga.com/osona/forum per accedir al fòrum,
www.osonatanga.com/osona/forum/2622/revetlla/sant/joan/ per veure el tema del fòrum “Revetlla de Sant Joan”,
www.osonatanga.com/osona/noticies/3405/cinema/sexo/nueva/york/ per accedir a la notícia “Cinema: Sexo en Nueva York”.

Hi ha altres adreces que ja funcionen; però això n’era una mostra. Paciència amb el mod_rewrite i retocs al codi font; que si no es veuen les imatges; el CSS no crida bé les URLs, i els enllaços ara s’han de canviar. Molta paciència.

I a Osona.com, aprofitant que remenava el mod_rewrite, també vaig haver de posar-m’hi “sèrio”. Després d’anys de fer servir els tags d’OJD, ara, com ja he comentat en algun post anterior, s’han de posar els de Nielsen. Pels diaris “nous” (recent programats, o continguts relativament recents) ha estat fàcil. Però a Osona.com… hi ha milers de documents HTML repartits pel servidor; i no havíem trobat cap automatisme que pogués incloure-hi el tag.

Solució: mod_rewrite; fem que totes les sol·licituds d’arxiu HTM o HTML del servidor passin per un arxiu PHP, que comprova quin és l’arxiu que es crida; i si ha de tenir tag, mira primer si ja en té. En cas de no tenir-ne, imprimeix en pantalla tant l’arxiu com el tag; i si ja el té, simplement ens permet veure l’arxiu. Solució prou simple, un cop se’m va haver acudit.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.