El Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, per Osona.com


Osona.com, el primer diari digital de la comarca d’Osona i el segon de Catalunya, va néixer l’any 1996. Això és, precisament, un any després de les meves primeres entrades a Internet, amb aquell mòdem negre de llums vermelles i verdes que tants problemes donava. I que tant soroll feia. Però això és un altre tema. Volia, des d’aquest humil bloc, felicitar a la resta de l’equip, i a l’artífex del grup, en Miquel Macià, així com a tots els que un dia o un altre han col·laborat d’alguna manera amb l’editora, pel Premi Nacional de Comunicació de Proximitat que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha donat a Osona.com.

Osona.com va créixer durant els anys posteriors d’una forma que era insòlita en els projectes empresarials a Internet de l’època. Per una banda, perquè el seu caire comarcal el feia completament diferent de la resta d’ofertes. I, per l’altra, perquè en tot moment va ser un diari portat per periodistes, i ho segueix sent. I un dels errors més comuns a finals dels 90 i principis d’aquest segle, era precisament que molts diaris digitals neixien des de botigues d’informàtica o “estudis digitals”: es disposava de recursos tècnics d’una forma més que sobrada, però faltaven els coneixements de periodisme.

Recordo encara les primeres versions d’Osona al dia, el primer títol d’Osona.com (o dels primers). I recordo també quan va incorporar els fòrums: va ser, de fet, la meva primera experiència professional relacionada amb la programació web, i també el que em va obrir la porta de la meva primera feina en aquest sector.

Uns anys després, quan ja estava desvinculat de l’empresa en la qual vaig conèixer-ne el seu editor, en Miquel Macià, vàrem tornar a coincidir per posar en comú el que havia de ser el futur d’Osona.com. I, el primer projecte en comú que vam engegar quan ja havíem fundat la que encara és la meva empresa (Sobrevia.net, amb dos companys d’aventures més), va ser Nació Digital. Un diari que, inicialment, es va obrir com un mitjà temàtic sobre tecnologia, i que, amb el temps, es convertiria en la capçalera nacional del Grup Nació Digital, combinant la informació política i tecnològica.

Durant aquests darrers anys, la “idea” del Grup Nació Digital que vaig imaginar-me un dia parlant amb en Miquel, s’ha convertit en un projecte ferm i del qual Sobrevia.net participa activament, i que consta de quinze capçaleres territorials i temàtiques. Jo m’encarrego, a més de la gestió “tecnològica”, de la redacció de Gironainfo.cat, un dels territorials que ja porten temps de rodatge, tot i que ben aviat començarà a tenir més activitat, tant de redacció com comercial. La darrera idea genial sorgida del Grup (on ara mateix hi ha unes 15 persones, més col·laboradors externs o puntuals) ha estat elsBolets.com, un diari digital sobre els bolets.

Però no és l’únic. El Grup Nació Digital té, a més d’Osona.com, Nació Digital, Gironainfo.cat i elsBolets.com, altres diaris com el Diari Forestal, Meteoclub, el Diari de la Crisi (primer en català en informar sobre la crisi, i conduït per en Quico Sallés, un mestre dels titulars, i de la redacció, ep! hehe), LaGarrotxa.info, elRipollès.info… i fins i tot s’han atrevit a fer funcionar Lluçanès.com, un diari digital d’una subcomarca de la comarca d’Osona (tot i que els que hi hem viscut un dia o altre encara tenim vigents els adhesius de fons “granate” i lletres blanques, grans, que diuen “El Lluçanès és comarca”).

Osonatanga.com, un diari digital sobre oci a Osona, i Eroscatalà.com, el diari sobre erotisme i societat, en són alguns dels altres integrants. I Blocdefotos.com, un producte creat el maig de 2003 per Sobrevia.net, com un experiment més aviat tècnic, per la manipulació automàtica de fotos, que ben aviat es va convertir en una comunitat d’usuaris que publicaven les seves fotografies. 6 anys, 1.000 usuaris que hi publiquen gairebé cada dia i més de 54.000 fotografies són unes grans xifres, que mai hauríem imaginat. Actualment, el Bloc de Fotos és part del Grup Nació Digital.

Amb tota aquesta història, no he parlat del què realment m’agrada a mi, que és de la part tècnica. Perquè ha estat, i continua essent, una de les principals apostes tant de Sobrevia.net com del Grup Nació Digital. No es tracta de ser pioners, perquè la gent no vol que ens passem el dia experimentant, sinó que volen estar informats de la manera més eficient i fiable possible. Si bé la confiança és cosa de l’equip de redacció al complet, la plataforma tecnològica ha de facilitar que hi hagi una sèrie de periodistes que utilitzin un sistema de publicació que els sigui més o menys simple i intuïtiu, dintre de les limitacions que podem trobar-nos per motius tècnics.

I això ha fet que, des d’un Nació Digital on l’editora del Grup s’estrenava en les redaccions administrables (Osona.com es maquetava en un editor HTML amb les corresponents limitacions tècniques i temps que es requeria per arxivar notícies, etc…), haguem arribat a la Redacció Única, un sistema a través del que les diverses edicions podem compartir continguts en dos clics, a més de disposar d’un fons audiovisual i documental unificat i etiquetat, i comunicació entre tots els redactors i tècnics des de la mateixa Redacció Única.

I el constant creixement i propostes dels periodistes ens fan adonar, moltes vegades, d’aquells detalls -o de vegades funcionalitats completes- que potser no se’ns havien ocorregut, a la vegada que nosaltres els proposem i desenvolupem automatismes que, tot i que no els havien pensat, agilitzen molt la tasca periodística.

És, doncs, tot un plaer -però no tant, que si es pensen que m’ho passo tant bé, em demanaran perquè cobro!!! hehe – formar part d’aquest equip, cada dia més sòlid.


3 respostes a “El Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, per Osona.com”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.