La portabilitat i les contraofertes


Fa aproximadament una setmana em vaig decidir fer el canvi: vaig tramitar la portabilitat del meu mòbil a Simyo. Perquè? Doncs perquè a Vodafone no hi trobava cap tarifa que em convencés: tenia el “Plan tarde”, un pla no gaire efectiu si també vols trucar al matí i a altres operadores; i qualsevol canvi de tarifa valia 6€. A més, les úniques que podien resultar interessants penalitzaven massa les trucades fora de Vodafone. Així que em vaig disposar a buscar i, fins el moment, només vaig saber-ne trobar una útil per un mòbil personal que utilitzo més aviat poc. A Simyo, sense quota mensual, es pot tenir la tarifa de 8 cèntims/minut a qualsevol hora, operador fix o mòbil estatal, evidentment sumant-hi l’establiment de trucada.

Portava alguns mesos pagant els 9€ de la despesa mínima de Vodafone precisament perquè no trucava prou: una trucada feta de 8 del matí a 5 de la tarda a Movistar, per exemple, podia sortir a 50 cèntims/minut.

Una setmana després, però, Vodafone es va posar en contacte amb mi. Havia de confirmar la portabilitat a Simyo o acceptar una contraoferta. I la contraoferta va ser senzilla: el pla “Mini 8” (conegut també com a Diminuto 8): 6 cèntims minut a qualsevol hora i operadora fix o mòbil estatal, amb 6 € de quota mínima mensual. Al perdre els punts (perquè les tarifes “low-cost” no tenen programa de punts), em regalen un LG KM900 Arena, i aquí no ha passat res. I al cancel·lar la portabilitat, Simyo em retorna l’import de la targeta SIM que els vaig demanar.

Perquè he decidit quedar-me a Vodafone? Per facilitat. Perquè a casa tothom té Vodafone, i hi ha més d’un “Plan tarde”, d’aquests que costen 50 cèntims al minut per trucar a altres operadores. Així que, en el còmput global, l’economia familiar hauria de veure’s beneficiada cada cop que em truquin: que no m’hagin de fer perdudes i esperar que els truqui jo perquè surt molt més barat. El mòbil és un dany colateral: com que l’oferta perquè em quedés inclou també el 50% de descompte sobre les factures dels propers 12 mesos i m’haurien “colat” alguna permanència, vaig preferir que fos justificada.

Això si: fins ara, el meu balanç de portabilitats no justifica que més endavant en faci una altra “només per tenir un nou mòbil” o millors ofertes. Perquè els cops que havia tramitat portabilitats buscant la contraoferta, o no m’havia arribat, o era clarament insuficient. Aquesta vegada, malgrat que el mínim mensual sigui més alt, si que és cert que s’han portat força millor. I precisament aquest cop jo estava disposat a dur la portabilitat fins al final. Devia ser més convincent, quan Vodafone em va trucar i em va preguntar perquè marxava: perquè només marxant i tornant, anys després, podria optar a tenir alguna de les noves tarifes que m’interessaven i que, al meu entendre, eren pitjors que les que tenien, sense cap mena de molèstia, moltes Operadores Mòbils Virtuals (com Simyo).

Ara, però, haurem de veure a quin ritme es gasta quan enlloc de 29 o 50 cèntims al minut les trucades en valen 8. Enlloc de 65 cèntims per una trucada ràpida, en pagarem 23. Així que ja podré, en teoria, utilitzar el mòbil amb més tranquilitat. Ja us ho explicaré, ja…


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.