«Un abans i un després» en la medició d’audiències a la xarxa


Des del web d’ESCACC, arribo a l’article Nielsen comienza a medir en España el consumo de tabletas y consolas, publicat per Servimedia però que he hagut de llegir via PeriodistaDigital.

Bàsicament, l’auditora Nielsen (que és qui s’encarrega de la infraestructura tècnica de les medicions d’audiència a Internet que certifica l’OJD) ha anunciat que a partir d’ara inclourà en les dades pels seus clients informació sobre si qui visita la pàgina ho fa des d’una consola o un telèfon mòbil.

I Gustavo Núñez, director general de la divisió “on-line” de Nielsen a l’Estat espanyol, assegura que aquesta nova funcionalitat marcarà “un abans i un després” en la medició d’audiències a Internet, ja que permetrà centrar la feina en els dispositius que generin més visites.

Ara bé, des d’un punt de vista tècnic i des del desconeixement del funcionament intern de Nielsen, el canvi és més aviat petit, dels que a un programador li porten més estona de proves que no pas d’escriure’n el codi. I és que, quan visitem una web, el nostre navegador ha de demanar al servidor que l’allotja que li enviï la informació. Al fer-ho, li transmet una sèrie de dades pròpies, entre les que s’hi troba el conegut com a User-Agent (agent d’usuari), que incorpora informació sobre el sistema operatiu i el propi navegador. El web, doncs, pot guardar-se aquesta informació, que després caldrà analitzar de forma automàtica per separar-ne els components i agrupar-lo amb el dispositiu que correspongui.

No és més que un “switch” o una comparació amb una matriu de dades, i aquí si no sou programadors potser no sabreu de què us parlo. En general, però, es tractarà de disposar d’una sèrie de criteris (a quin dispositiu pertany cada sistema operatiu) i de comparar-los amb la informació rebuda. Un canvi que, malgrat que pugui ser molt important, no suposa una despesa important en feina. Un canvi que demostra un fet que sovint trobem els programadors: no sempre aquella funcionalitat que més temps ens porta fer funcionar és la més important, i massa vegades, són les més simples les que ens mostren que encara hi ha molt per descobrir.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.