El català i la tecnologia


Era un dia qualsevol, en una conversa qualsevol, quan va aparèixer el tema: les faltes d’ortografia que fan els més joves quan escriuen. Problemes en el sistema educatiu? Mals vicis a la xarxa? Sembla que l’ús de correctors ortogràfics a l’hora de preparar els material que es lliura a l’escola fa que no hi hagi consciència d’haver de revisar els textos, o fer-los amb una certa correcció d’entrada.

Per on hauríem de començar? Potser l’anomenat “llenguatge SMS”, impulsat pel preu i la limitació de caràcters dels missatges entre telèfons mòbils, va començar a acostumar-nos, a tots, a fixar-nos més en el “com sona” que en “com s’escriu”. Twitter, i els seus 140 caràcters (20 menys que els SMS) també hi deu ajudar. I la comunicació escrita entre joves -que ja s’entenen i alguns cometen errors ortogràfics molt semblants- també ha augmentat en xats i programes de missatgeria instantània.

Potser el problema és més de fons. Sempre m’han explicat que la comunicació té un objectiu que cal acomplir, que és el d’intercanviar missatges a través d’algun canal. Si l’emissor i el receptor l’entenen, s’ha assolit aquest objectiu que, a més, sol ser el més breu possible i amb uns “protocols” per facilitar la comprensió entre les parts.

Les darreres “adaptacions” d’alguns marcs normatius a l’ús que es fa de l’idioma, més que en les normes preestablertes, ens ha de fer reflexionar sobre els motius pels quals els que el dia de demà faran un ús més intensiu de la llengua no semblen massa interessats en l’ortografia. Potser perquè l’ús que en fan fora de l’escola no requereix aquesta correcció, amb el consegüent esforç. Vés a saber. Potser només són manies meves. I, segurament, amb el temps, tots aquests joves escriuran correctament, a mida que els sigui necessari per desenvolupar una carrera professional. Perquè tots els que apostaven, en el seu moment, per una xarxa que aniria substituint els missatges de text per videoconferències o missatges de veu sembla que es van avançar massa: l’escriptura, correcta o incorrecta, encara és la base de les relacions a la xarxa.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.