Steve Jobs se’n va?


El conseller delegat d’Apple, Steve Jobs, ha anunciat que deixa el seu càrrec a la companyia. Però no marxa del tot: seguirà com a president del consell d’administració; mentre Tim Cook, que ja havia estat al càrrec de la companyia durant les absències de Jobs, assumirà el paper de capità d’un vaixell que Steve Jobs deixa en un dels seus millors moments.

Perquè marxa Jobs? Potser per motius de salut: ja ha hagut d’apartar-se de la companyia en diverses ocasions degut a un càncer que sembla que no l’acaba de deixar tranquil, i del que tots esperaríem veure’l curat un dia o un altre. És el més probable segons la majoria de mitjans, tot i que Jobs no n’ha parlat en la seva carta al consell d’administració on anunciava que deixava el càrrec.

Però marxa de veritat? Els primers titulars que he vist eren de “Jobs deixa Apple”. En realitat no els deixa pas completament; seguirà tenint un paper prou important dins la jerarquia d’Apple. Però que hagi fet un anunci així és perquè s’apartarà, segurament, de les tasques i responsabilitats que tenia fins ara, que pel què en diuen els més entesos, eren moltes. Potser precisament es tracta d’un moviment prou intel·ligent per començar a preparar la seva sortida, amb paciència, i amb la possibilitat de seguir donant la cara, si s’escau, per defensar el treball de la companyia; un treball que durant els propers anys seguirà, segurament, el pla que ja tenia marcat el mateix Jobs.

No ens enganyem: Steve Jobs ha fet molt per Apple. I segurament seguirà fent, encara que sigui només mantenir el seu nom vinculat a l’empresa. Però si Apple ha arribat on és ara és perquè bé hi ha d’haver un gran equip al darrere; un equip que hauria de poder mantenir, si més no, la companyia on Jobs l’ha deixat. Les accions van caure després de conèixer-se la decisió de Jobs fins a un 5%, però això ja és normal: què serà de les presentacions de producte sense l’Steve? Ara bé, no ens enganyem: la principal tasca de Jobs durant el temps que ha estat al capdavant d’Apple ha estat crear una bola de neu, que ha anat creixent mentre baixava per la muntanya. Tindrà prou empenta per superar la vall? O prou gent empenyent? Farà prou fred? Xocarà amb alguna altra bola, més gran o més petita?

No crec que el problema més grau d’Apple sigui que Jobs marxi. Penso que es superarà sense massa sobressalts. I també estic convençut que per poc que pugui, Steve Jobs seguirà vinculat i col·laborant en tot allò que pugui, tot i que això dependrà sobretot del seu estat de salut. Però ara és quan veurem, o quan començarem a veure, fins a quin punt Jobs era decisiu en el procés creatiu d’Apple.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.