Windows i Android, com el temps canvia l’entorn


Llegeixo a El Androide Libre un apunt on s’intenta comparar Windows i Android. Els comentaria alguna cosa, però, com és normal en mi, m’extendria massa, i això moltes vegades talla el debat, així que m’esbargiré aqui.

Sobre l’article, hi veiem la moda de posar titulars que cridin l’atenció, per després tractar un tema lleugerament diferent, o fer que el titular sigui la frase a desmentir al contingut. L’opció final és “Android té coses en comú amb Windows” però no és exactament el mateix.

La meva reflexió va molt més enllà. En primer lloc, perquè Windows va néixer l’any 1985, tot i popularitzar-se molt més amb la seva “transformació” en sistema operatiu a mitjans de la dècada dels 90. Per aquell temps, era molt complicat trobar un ordinador que, acabat d’adquirir, no tingués Windows preinstal·lat: o es demanava específicament alguna distribució de Linux, o escollies un Mac, que també es podia.

Ara, però, amb els telèfons mòbils, això no passa. Podem comprar iPhone fàcilment -no vull dir que siguin barats, però si que en podem trobar arreu-. I els fabricants que llancen models de telèfons mòbils en Android, en alguns casos, també ho fan amb Windows Phone. O fins i tot amb sistemes operatius propis. I cal tenir en compte que Windows Phone encara és “jove”: segurament creixerà durant els propers 2-3 anys, com a mínim en número de terminals, això segur.

Per tant, la situació no és la mateixa, així que si partim d’aquesta base, ja veiem que la comparació és difícil. Si, a més, tenim en compte que Android és un projecte de codi obert basat en Linux, ens estem enfrontant a elements oposats: de Windows n’hi havia un. Android ja té algunes opcions de diversificació, com la versió que acompanyarà les tablets d’Amazon (Kindle Fire), o moltes modificacions (ROM) que podem trobar com Cyanogenmod. A més, és clar, de les personalitzacions com HTC Sense. Així doncs, un fabricant no ha de “parlar” amb Google necessàriament per adaptar Android, un fet que seria obligatori si es tractés de Windows.

Podríem trobar-hi moltes més diferències. Però Windows és Windows, i Android és Android, i som a l’any 2011. Així que, de moment, sembla que tenim, per un temps, la competència més assegurada, o més fàcil d’aconseguir, que no pas en aquell llunyà 1996.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.