I tu, quin llenguatge de programació prefereixes?


Acabo de veure que Google ja ha posat en marxa el web del seu nou llenguatge de programació DART. Orientat a objectes, pot utilitzar-se en un servidor que tingui un intèrpret (màquina virtual, vaja) instal·lat, o com a codi inclòs en un document HTML dins les etiquetes <script>.

Després de llegir el web una mica alt per alt, veig que em resulta familiar i inclou algunes característiques interessants. Però també suposa tota una sèrie d’inconvenients.

Perquè és positiu poder disposar de múltiples llenguatges de programació? Cadascun d’ells, en general, es centra en un concepte concret, o incorpora unes funcions predefinides o mitjançant llibreries ja preparades que ens ajuden a realitzar certes tasques en un àmbit determinat. Per exemple, PHP o ASP són llenguatges de programació pensats a fer funcionar una eina basada en interfície web, mentre Java està més centrat en aplicacions, ara sobretot presents en smartphones. Recordant vells temps, hi havia programadors de C o de Visual Basic. O d’ambdós, però cadascun tenia la seva preferència. Visual Basic feia molt fàcil la creació de la interfície, mentre que C permetia tenir un control més acurat sobre el propi funcionament. Un i altre tenien gent a favor i detractors que argumentaven lleugeresa o potència, o bé errors o complicacions.

Ara Google arriba amb Dart. Arriba amb l’objectiu de ser una eina d’ajuda en la construcció d’aplicacions web, webapps. Pot ser bo tant a nivell de competència com de competències dels propis programadors, però el cert és que ja tornarem a tenir feina recordant noms de funcions, classes o definicions de variables num, per exemple.

I quins punts en contra té l’arribada d’un nou llenguatge de programació? En el cas de DART, ens ofereix dues opcions: podem incloure’l en el propi codi font del document HTML o executar-lo directament al servidor. Per la primera opció faran falta una sèrie de navegadors amb unes versions prou noves. Per la segona, caldrà instal·lar un programari concret al servidor, que ja cal unir-lo als que normalment s’hi instal·len: PHP, MySQL, RoR,… Potser serà simple i podran conviure bé, o potser hi haurà més complicacions, o haurem de buscar allotjaments web concrets per poder-lo utilitzar. Però no sempre, si no disposem d’un servidor dedicat amb cert control de gestió, podrem “provar” perquè si, i menys ara que tot just comença.

Evidentment, DART encara és una novetat i caldrà veure si Google ofereix facilitats, per exemple, per crear aplicacions pels seus serveis mitjançant aquest llenguatge de programació: això podria donar-li més ressò entre els qui l’hauran de triar, els propis desenvolupadors. Però Google, per naturalesa, no hauria de “tancar-se” a un sol llenguatge de programació -per exemple, en Chromebooks o en telèfons mòbils amb Android- com si que pot fer una companyia com Apple que té una filosofia diferent en allò referent als desenvolupadors o “distribuïdors” d’eines pels seus dispositius. Així que haurem de veure què ens depara el cercador californià.

I vosaltres quins llenguatges de programació preferiu? I perquè?


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.