Seguint jornades electorals


Abans de tenir cap mena de vinculació amb el periodisme, seguia les jornades electorals per televisió. Sempre m’ha agradat veure gràfiques, previsions… però sovint anava a dormir sense conèixer el resultat definitiu (amb aquells escrutinis que s’allargaven fins la matinada d’un diumenge a dilluns) i sense cap mena de remordiment.

Darrerament, em toca seguir-los pels diaris del Grup Nació Digital. Des del punt de vista periodístic i tècnic. Del periodístic, per Gironainfo, on hi actualitzo durant el dia les notícies que van sorgint. I des del tècnic, ja durant tota la setmana prèvia, preparant els automatismes que ens han de servir per actualitzar la informació de tots els resultats totals, per demarcació i municipis (els d’aquestes generals, a www.naciodigital.cat/congres2011)

Un automatisme així es podria programar de forma totalment automàtica: el Govern central, o el qui s’encarrega de l’organització, posa a disposició dels mitjans una pàgina web des d’on es poden descarregar arxius comprimits amb les dades “en brut”. Arxius “CSV”, amb tota la informació separada per punts i coma i camps de mida fixa, inintel·ligibles a primer cop d’ull, però que mitjançant una rutina programada poden donar-nos gràfiques, taules i resultats finals. En el nostre cas, però, el què fem és programar una rutina que, rebent els arxius que jo li envio, va desant la informació i actualitzant els resultats. Podríem dir que en temps real: tardo pocs segons en descarregar un arxiu i entrar-lo a la web, però m’asseguro, sempre, que tinc opció de tornar enrere si s’ha descarregat malament o si conté dades incorrectes. Si aquest procés fos completament automàtic, la feina podria ser doble en cas de tenir-hi problemes seriosos. A més, cal sumar que, en general, les dades necessàries per preparar-ho tot arriben molt justes de temps i, per tant, tampoc hi ha massa espai per fer proves si no hi ha una dedicació exclusiva a aquesta tasca que, en el meu cas, he de compaginar amb la resta de feines i tasques en altres webs no relacionades amb el Grup Nació Digital.

Reflexionava avui al Twitter si realment això no provoca una duplicitat de continguts massa important. Pel mitjà, és important poder tenir la informació desada, això si: per a propers comicis, tindrem totes les dades de 2011 i això és una feina avançada que, vista la que ens ha donat ara per preparar les anteriors, serà molt valuosa. Però tendirem, a mesura que les tecnologies ens facilitin la feina, a tenir uns resultats cada cop més semblants, amb gràfics iguals i les mateixes funcionalitats? Hem de duplicar la feina, triplicar-la, o hauríem de pensar en disposar d’una plataforma comú, entre diversos mitjans -en funció de l’idioma, potser?- per unir esforços i disposar d’un resultat final més complet?

Evidentment, aquells mitjans amb més audiència és probable que ho vegin una pèrdua de temps. Tenen recursos per fer-s’ho sols. I els més “petits” poden acabar utilitzant les API d’El País, per exemple, que els faciliten la feina a canvi de dependre d’un mitjà i no directament de l’organisme públic corresponent. Però així com la Viquipèdia és un exemple de Crowdsourcing, moltes vegades la competència fa que, a Internet, altres opcions vagin completament pel camí contrari: enlloc d’unir la tasca de molts en un sol lloc, es divideix la tasca d’uns quants entre diversos espais, amb continguts iguals però presentació diferent.

Per donar-me jo mateix arguments contraris, puc dir que els diaris l’endemà de les eleccions no presenten pas pàgines iguals uns i altres. Però si que ho fan els dies després de les loteries de Nadal i semblants. Resulta curiós, doncs, ja que l’important, a més del resultat final i la posterior consulta -que, per municipis, en unes Generals, resultaria anecdòtic, a jutjar pel “favor” que ens van fer als mitjans de facilitar-nos amb presses i a darrera hora, els resultats per municipis de les Generals de 2008.

Sigui com sigui, em queda encara una bona feinada abans d’acabar el dia. Sobretot a partir de les 20:00. Així que, sense afany de molestar ningú, us deixaré acabar de disfrutar, si ho llegiu avui mateix, de la jornada electoral. Demà, tots els esforços seran pàgines i pàgines de taules i gràfiques clòniques en resultats, però des del punt de vista del programador, no deixa de ser un petit èxit personal superat. Sort que, esperem-ho tot creuant els dits, ara estarem un temps sense comicis. Bon diumenge! I ànims als que quedeu per les meses electorals!

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.