Aprenent quan ensenyo


Els darrers dos divendres i dissabtes he estat impartint les primeres sessions del Curs d’especialització en blocs, xarxes socials i eines 2.0 per a Community Managers a l’ERAM. 21 alumnes en la primera edició, que no està gens malament, i molta predisposició per aprendre, que de vegades costa de veure, i que ajuda molt quan els nivells no són tots iguals a no avorrir a uns i atabalar als altres. Tot i que, evidentment, els inicis -que solen ser més teòrics, sobretot en aquest cas- són una mica més durs de païr.

Però el punt de vista d’aquells qui aprenen molt sovint hauria d’influir més als qui ensenyen. Perquè veure una cosa, quan ens ve de nou, ens serveix per valorar-la d’una forma més neta: no tant en les aplicacions que li hem vist, sinó en les que se’ns ocorren. Explicacions molt complicades es converteixen en una frase clara; exemples que no creia que fóssin prou entenedors passen a ser el que més es comprèn. I aquí és d’on hem d’aprendre els qui, en un moment o un altre, volem ensenyar.

Tornaré al curs, si tot va bé, al mes de febrer. Amb el bon regust que m’han deixat les primeres classes, amb projectes que tot just ara són un concepte i que llavors ja estaran en marxa i s’hauran d’acabar d’enllestir i perfilar. Amb ganes i, això si, un ull a cadascuna de les eines que inclou el temari perquè, entre d’altres, Google Analytics m’ha activat, fa uns dies, una interfície amb novetats de disseny i de funcionalitats. És l’únic risc que correm en un curs d’aquestes característiques: canvis de darrera hora que ens obliguen a estar informats -de vegades ultrainformats- per no embolicar aquells que han d’aprendre’n. Però alhora això és l’exemple clau quan els vull exemplificar que allò que els ensenyem es basa, sobretot, en la capacitat d’aprendre cada dia, siguis alumne o professor, de llegir entre línies i de trobar utilitats. De seguir les novetats, d’il·lusionar-se amb els projectes i de tenir clar que no estem en un món on cal reciclar-se sovint: el reciclatge, l’autoreciclatge, és la base del 2.0. Que a hores d’ara ja hauria de ser, més o menys, 2.5.9.8.2b.  A veure quantes eines més apareixen, desapareixen o canvien d’aquí al febrer. Tocarà estudiar-les a fons!


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.