Adaptar-se als canvis


De vegades és difícil d’adaptar-se als canvis que experimenta l’entorn que ens envolta. Aquesta afirmació pot ser vàlida en l’àmbit personal -canvis de residència, canvis a la feina, canvis a la família…- o en el professional o empresarial -no cal anar gaire lluny per veure com els problemes econòmics porten cada cop més persones a canviar d’aires o iniciar nous projectes, i a les empreses a aprendre a ser més eficients i a fer girs importants.

He vist, darrerament, exemples que són prou inspiradors. Sobretot en el meu àmbit professional, el tecnològic. Un sector on, pel què he vist, hi ha una edat rellevant, que suposa una fita important i que normalment s’acompanya d’un impuls de vegades arriscat i d’altres preparat: els 15 anys.

En tenim un parell d’exemples molt propers. El Grup Nació Digital, nascut l’any 1996 a Osona amb el digital Osona.com, en un moment en què allò semblava una aposta arriscada, té ara força més capçaleres i un número de lectors important a tot Catalunya. Es tracta, precisament, d’un creixement que no es va fer d’un dia per l’altre, però que es va gestar entre els 10 i 15 anys del seu naixement; arribant a un moment en què l’impuls va ser prou important, i amb una sèrie d’eines, en les que hem estat treballant molt de temps des de Sobrevia.net, que han anat evolucionant i notant aquests canvis, i ens han obligat a adaptar-nos també; malgrat que nosaltres encara som una mica més “joves” al sector: els nostres primers treballs són de mitjans de 2003, així que probablement un bon aconteixement pel 10è aniversari sigui -creuem els dits- poder anar de Girona a Vic per l’Eix Transversal acabat de desdoblar. O no.

Un altre exemple, que conec molt menys però on hi ha algunes persones que coneixereu, és el de Serveiweb, una companyia de Fornells de la Selva que té un centre de dades i ofereix allotjaments, servidors dedicats… Els conec poc, perquè no hi he tingut relació comercial, ni tampoc n’havia sentit parlar més que d’altres empreses del mateix àmbit fins que, coincidint amb el 15è aniversari, hi va arribar l’Eduard Batlle. Evidentment, doncs, en puc parlar poc; però una visita a les instal·lacions, fa unes setmanes, coincidint amb la celebració del 15è aniversari, i amb els alumnes del Curs d’especialització en blocs, xarxes socials i eines 2.0 per a Community Managers de l’ERAM, vam poder veure com l’empresa sembla haver-se marcat aquest aniversari com a punt d’inflexió per augmentar el seu creixement i el coneixement que se’n té, amb la preparació fins i tot d’una fundació.

Ambdós casos tenen en comú que han arribat a aquests canvis en un moment econòmicament complicat; on es fa difícil trobar finançament, però que també ofereixen noves oportunitats. Si bé és cert que cada cas tindrà el seu futur, i que jo puc parlar sobretot del que conec, al Grup ND, potser estem assistint a una nova sèrie de canvis al panorama tecnològic català. No cal anar gaire més enrere per veure que Vilaweb també va estrenar nova seu coincidint amb una data així d’assenyalada, entre d’altres activitats. Perquè fer 15 anys, per les empreses de base tecnològica, ara mateix, és ser “els veterans”. Amb la responsabilitat d’obrir camí que això suposa; però tenint en compte que també estan naixent noves propostes molt interessants, i que, per ara, sembla que tots convivim: els més grans, els que ja pensem en quan arribarem als 10, els que esperen amb delit els 5, i els que aquest 2012 celebraran el seu primer aniversari.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.