Informàtics, dissenyadors, desenvolupadors, Community Managers o assessors?


Sovint arreglo ordinadors de coneguts. O els assessoro en compres. I això que fa anys i panys que no treballo en botigues d’informàtica. Sovint diuen que soc “informàtic”. Però el terme “informàtica” és molt ampli (no us ho creieu? llegiu la definició de la Viquipèdia) i l’especialització, diuen, és la clau.

Dic tot això perquè encara (si, encara) em trobo amb molta gent que no distingeix cap de les branques del terme “informàtic”. Per una banda és normal, però per l’altra, si algú ens diu que és “científic”, serem força conscients que no podem demanar-li una tasca en concret sense abans preguntar-li “i què fas?”. L’altre dia recomanava una sèrie, The Big Bang Theory, on en alguns episodis es fa referència a aquest fet, precisament.

I és que un informàtic pot programar, pot dissenyar, pot muntar i arreglar ordinadors, pot fer assessoria, o fins i tot pot ser un Community Manager. El que programa, tot i que tindrà nocions de sistemes i xarxes, potser no sabrà com actuar davant d’un rack ple de switches. El que dissenya potser tindrà problemes per desenvolupar una aplicació complexa per a un telèfon mòbil. El tècnic que repara qualsevol ordinador amb els ulls tancats potser no sabrà fer un programa de gestió de factures. I el Community Manager, segurament, estarà més centrat en un àmbit més de màrqueting, amb nocions més concretes de desenvolupament i disseny, o de manteniment de serveis TIC, per exemple.

Però tots tenen, al final, una cosa en comú: acaben fent d’assessors. Perquè coneixen l’àmbit en el que treballen, saben què es pot fer i què no, què es valora i què pot tenir un ús pràctic, què poden recomanar a algú, i coneixen novetats i tendències de cada sector. Potser jo no sabré quina és la millor targeta gràfica, ara, per ordinadors de bojos pels videojocs. Potser a la botiga d’informàtica no us sabran dir quina és la darrera versió de PHP estable que s’ha publicat.

I, en general (com sempre, amb excepcions), els professionals sabem fins on podem arribar i on s’escapa del nostre camp més específic. Podem recórrer a coneguts centrats en altres temàtiques, i derivar-los les consultes. Però precisament per no quedar en evidència, ens centrem en l’àmbit que millor coneixem. I, malgrat això, hi ha qui se sent decebut quan no em sona el model d’una placa base concreta. “I tu ets informàtic?”. Bé, potser si. O potser no. Arriba un moment que et fan dubtar.

Malgrat tot, però, hem d’acostumar-nos a pensar que, tot i que  hi ha “informàtics” que saben de tot, també n’hi ha, cada cop més, d’especialitzats en un àmbit més concret que, normalment, els permet una millor comunicació amb determinats sectors. Potser aquesta especialització, més que per preferències (que també ve d’aquí), es deu a la integració, cada cop més, de la informàtica, la tecnologia i la comunicació, en aplicacions d’ús molt concret, que fan que sigui necessari aprofundir en disciplines també concretes, però no sempre menys àmplies, ja que acaben combinant coneixements tant d’informàtica com d’altres sectors.


Una resposta a “Informàtics, dissenyadors, desenvolupadors, Community Managers o assessors?”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.