El dia després de la nevada a Girona


Doncs ara sembla que ja està, ja ha passat. L’episodi de nevades ens deixa carrers emblanquinats però pocs problemes: es pot circular amb força normalitat, i moltes voreres estaven, ja a primera hora del matí, molt netes i s’hi podia caminar bé. Excés de prevenció? O precisament per això no hi ha hagut més problemes? Us deixo algunes fotos d’aquest divendres al matí i, a «read more», les meves valoracions!

[slideshow]

No hem d’oblidar, però, que tot i no ser nevades de molta importància, o com a mínim, no tant fortes com les de fa dos anys, el dijous a la nit es van haver de tancar diverses carreteres -i algunes ho seguien el divendres al matí- per neu o gel, la majoria a la zona del Baix Empordà o el Gironès.

A la ciutat de Girona, però, al matí es podia circular amb normalitat amb cotxe, i les voreres no presentaven massa problemes. Això si, la llera de l’Onyar estava ben blanca.

Excés de prevenció? Com ja comentava ahir, potser és que estem poc preparats, en general, per situacions com aquestes. De fet, la neu a cota zero es considera una situació excepcional, i l’estrany és que passi tant sovint. Per altra banda, però, no caldria estar preparats per casos així a nivell d’infraestructures? Clar, hi ha crisi. I s’ha d’estalviar. Si, si… però jo continuo considerant que no pot ser que nevades com les d’aquest febrer segueixin deixant pobles sense subministrament elèctric. Amb o sense crisi.

Potser si s’hagués deixat passar amb menys avisos i menys alarma la situació hauria passat desapercebuda. O potser hauria provocat més problemes. Tot el què podríem dir són hipòtesis. Jo, personalment, crec que, amb el què tenim a mà, val més aplicar la prevenció. Al final no ha estat per tant, però si hagués estat més seriós, encara ens n’estaríem ressentint. I tots tenim al record les nevades de març de 2010, que de ben segur han condicionat les actuacions de les autoritats, i han minimitzat les queixes, en aquella gent que pensava que valia més esperar a veure què passava.

Si, és ben cert que als països nòrdics se’n podrien riure, de la situació que hem viscut aquests dies. Quatre volves i tots a casa amb fases d’emergència activades. Però en aquells països on se’n riurien, són capaços de sobreviure amb normalitat a nevades molt més importants. Aquí, en canvi, hauríem pogut patir molt més. El problema no és tant, crec, l’actuació de les autoritats, com la manca de recursos per afrontar situacions meteorològiques on hi intervé la neu. I si s’han de repetir episodis com el que hem viscut, potser caldria posar-s’hi a treballar.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.