Les ones de Google, en un Doodle


Fa uns anys, els canvis de logotip de Google, els Doodles, eren dates assenyalades. A dia d’avui això ha canviat: solem veure logotips commemoratius sovint, però no per això han deixat de ser interessants. Avui, per exemple, es commemora el 155è aniversari de Heinrich Rudolf Hertz, amb la imatge que veieu sobre aquest text.

Heinrich Rudolf Hertz (trobareu més informació a la Viquipèdia) va néixer a Bonn (Alemanya) el 22 de febrer de 1857. Físic i professor universitari, va fer contribucions molt importants en l’electromagnètica -a la Viquipèdia les trobareu explicades, jo no sabria resumir-ho millor, malgrat ser temes molt interessants que si mai domino prou com per no equivocar-me m’agradaria tractar-. Això va fer que l’any 1930 es decidís donar el nom de Hertz (Hz) a la unitat del SI per la freqüència.

Els Doodles de Google

Era el 30 d’agost de 1998 i de cop, Google va canviar el logotip. La primera commemoració que faria que el cercador es “transformés” per unes hores va ser la celebració del Burning Man Festival.

Aquell mateix any, el 1998, es varen veure dos logotips més, el 1999 se’n van fer 5, i a partir del 2000 es van començar a popularitzat alguns Doodles que només es podien veure en certs països, perquè el fet que commemoraven no era conegut arreu.

L’1 d’octubre de 2006, coincidint amb el concurs de castellers de Tarragona, el logotip visible a Espanya va canviar, i la L va quedar substituïda per un castell.

De logotips n’hi ha hagut molts, per tots els gustos. Tot i que d’un temps ençà els canvis ja no eren només detalls d’alguna lletra al logotip. En alguns casos el mateix Doodle era quelcom totalment diferent, com passa avui amb el de Hertz. El 16 de maig de 2008, per commemorar l’aniversari de la invenció del primer làser, el logotip canviava de manera més rellevant:

I uns mesos abans, a finals de gener de 2008, també s’havia canviat el logotip per commemorar els 50 anys dels Lego. Un altre exemple, a l’octubre de 2009, sorprenia força, també, tot commemorant la invenció del codi de barres.

Durant el novembre de 2009 es va estar commemorant el 40 aniversari de Sesame Street (Barrio Sésamo) amb diversos logotips. Podeu veure’ls agrupats cercant “Sesame Street” a la pàgina dels Doodles de Google.

També m’agradaria fer notar la reacció de Google contra les lleis americanes SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act). En aquesta ocasió, no hi havia logotip: tapat per una cinta, denunciava la censura que aquestes lleis podien suposar.

Els Doodles animats

El 367è aniversari d’Isaac Newton ens va sorprendre per primer cop amb un Doodle que es movia. Unes pomes penjant d’un arbre, fins que una queia. Des de llavors, hem vist més sorpreses, però m’agradaria escollir-ne 4, ja per acabar, que em van agradar especialment.

Un d’ells, el vídeo per celebrar el 122 aniversari del naixement de Charles Chaplin. Era l’abril de 2011, i el cercador ens sorprenia amb un curtmetratge rodat per l’ocasió, i inclòs en el logotip. Des d’aquest cas, se n’han vist més de semblants, tot i que encara ha evolucionat una mica més, el concepte.

El 9 de juny de 2011, per celebrar el 96 aniversari del naixement de Les Paul (Viquipèdia), considerat el pare de la guitarra elèctrica, Google va publicar un logotip “interactiu” que permetia tocar la guitarra. D’aquest se’n va sentir parlar: no tothom el “provava” quan el veia, però si ho feia, sentia que sonava alguna cosa als altaveus. Les ganes de recuperar-lo de molta gent van impulsar Google a millorar l’arxiu de Doodles, de fet. Podeu provar-lo a la pàgina del Google Doodle de Les Paul.

No podria acabar sense citar un Doodle del que ja vaig parlar en aquest bloc. Era el 5 de setembre de 2011, dia en què Freddie Mercury, cantant de Queen, hauria complert 65 anys. Un vídeo il·lustrat amb la música de «Don’t stop me now» acompanyat del primer article d’un convidat al bloc de Google, Brian May, qui parlava de la iniciativa Freddie For a Day i del mateix Mercury. Podeu veure’l a la pàgina del Doodle dedicat a Freddie Mercury.

Si voleu, podeu revisar els Doodles que ha publicat Google a la pàgina de Doodles de Google. També podeu veure’n una breu explicació de què són i d’on van sorgir al mateix web de Google.


Una resposta a “Les ones de Google, en un Doodle”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.