Sempre connectats (3)


Ahir feia un any que vaig publicar en aquest bloc l’apunt Sempre connectats (2), on ampliava un article a Opinió Nacional (Sempre connectats) que, després de rellegir-lo, he cregut convenient tornar a comentar per actualitzar-lo una mica.

En l’apunt al bloc, parlava de la por que el desconeixement provoca vers la tecnologia. I algun dels exemples que vaig utilitzar m’han fet pensar en la situació actual.  Hi citava, per exemple, la capacitat dels GPS dels telèfons mòbils. O la publicació d’imatges visibles només a alguns contactes de Facebook des del mòbil. Precisament, dues característiques que, amb un any, he vist com canviaven de forma rellevant.

En el cas del GPS, suposo que molts de vosaltres coneixeu l’aplicació per mòbils Foursquare. De forma resumida, permet compartir, amb contactes de la mateixa xarxa Foursquare, i a Twitter o Facebook, la ubicació on ens trobem, a més d’afegir-hi un component de “joc”, permetent-nos esdevenir “alcaldes” de les ubicacions que més visitem. Fa un any, no era fàcil trobar gent que no fos del sector que l’utilitzés força. A dia d’avui, ja ens “barallem” -però sense arribar a les mans!- per ser alcaldes de diverses zones properes a casa amb altres usuaris que viuen a prop, alguns d’ells complets desconeguts.

En el cas de Facebook, l’arribada de Google+ amb els cercles facilitant saber amb qui es compartien les publicacions va fer que la xarxa de Zuckerberg creés les “llistes de contactes”, i que ho afegís a l’aplicació mòbil de manera que ens és molt fàcil incloure una imatge només per el grup de familiars, amistats, o gent de la nostra zona, entre d’altres. I cada cop més, els perfils de Facebook deixen d’estar tots oberts a tothom, o a les amistats de les amistats, per estar restringits en certes funcionalitats fins i tot a llistes d’amistats.

Finalitzava l’article de fa un any parlant del tipus de canvi que provocava la tecnologia. Un canvi basat, deia, en el “canal de comunicació”. En això ara podria dir exactament el contrari. Els moviments de la “primavera àrab”, o el molt més recent #PrimaveraValenciana han posat de manifest que la xarxa pot provocar canvis sociològics importants. Però això, potser, qui ho hauria de tractar és algú que hi entengui més i que, de ben segur, fa un any ja ho veia a venir.

Un any després, però, hi ha coses que no canvien. Com ara la meva capacitat per voler parlar de  massa coses. O l’intent de publicar sovint al bloc, que ara sembla que porto millor. Ja ho veurem!

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.