Publicitat encoberta… o no tant


Avui he vist a El Punt Avui una notícia que ha comentat en Roger Casero des de Twitter. El titular no és massa sorprenent, però la notícia si. Entre d’altres, s’hi pot llegir que «el 96% dels telèfons mòbils que es venen a Girona són intel·ligents (smartphones) i la majoria, el 83%, utilitzen el sistema operatiu Android». Jo també utilitzo Android… però conec molta gent que té iPhone nous. Són menys del 20%? Segueixo llegint i arribo al quid de la qüestió: «Aquestes són algunes de les dades difoses ahir per Phone House»

En cap moment, però, queda clar si aquestes dades fan referència només a The Phone House o si es tracta d’un estudi de mercat seriós tenint en compte tant els mòbils que es venen a les seves botigues com els que es comercialitzen en les que tenen les operadores, les botigues d’Apple i els terminals adquirits per telèfon o internet (portabilitats, canvis per punts…).

He estat buscant el comunicat/informe original, per veure les dades, però no l’he sabut trobar. Però si que he trobat una notícia semblant però amb una ubicació diferent, a Cantàbria: «Los cántabros prefieren smartphones Android y con pantalla táctil» on es fa referència a un estudi semblant, amb dades també molt semblants.

El punt en comú de les dues notícies és que s’anuncia l’obertura o renovació d’una botiga de la cadena, batejant-la com a “Wireless 3.0” i amb nous serveis; que en el cas d’El Punt sembla que es moderen a l’hora d’enumerar-ne els avantatges, cosa que no passa en el cas càntabre.

Sovint, per Gironainfo o pel Canal Digital, m’arriben notes de premsa directament de l’interessat; que de vegades amb certs retocs es poden publicar -perquè no són publicitàries-, d’altres cal reescriure-les senceres -perquè ho són tot i que aporten dades que poden resultar interessants- i en altres casos no poden més que anar a la paperera perquè seria més promocional que un robapàgines. En tots aquests casos, però, sempre és interessant, si hi ha informes pel mig, publicar-los quan sigui possible, per evitar fer afirmacions concretes i deixar a la gent amb el dubte.

Perquè ara em pregunto: de veritat hi ha un 83% de terminals Android i tothom es desviu per programar aplicacions per iPhone? Aquest 17% és realment tant important? O és que, com sol passar, operadores i botigues treuen més rendiment econòmic de la venda de terminals que no siguin d’Apple, pel marge que s’hi pot aplicar, i per tant, com llegia ahir en un web, recomanen Android independentment de les necessitats que vegin al client?

O tot això tant fa, mentre aparegui, en algun lloc, la ubicació de la nova botiga i es cantin als quatre vents les fantàstiques novetats que s’hi poden trobar? En tot cas, veure l’informe segur que ens donaria alguna pista interessant. Seguirem buscant…

 

,

Una resposta a “Publicitat encoberta… o no tant”

  1. […] Sovint aquells apunts fets en menys temps són els que acaben tenint més ressò. Ho he dit sovint, i m’ha passat en diverses ocasions -per exemple, els apunts més vistos d’aquest bloc són un petit resum de què vaig fer per capitalitzar l’atur, i un altre proposant noms per gos, ambdós de fa uns quants anys, ja. Ara li ha tocat a “Publicitat encoberta… o no tant?“. […]

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.