Google i l’April Fools’ Day


Així com per les nostres terres hi ha un dia dels innocents al desembre, en altres països es celebra un dia semblant l’1 d’abril, l’April Fools’ Day. I, normalment, l’1 d’abril les companyies solen publicar “bromes” o històries falses; a diferència d’aquí, en què qui ens enganya sol ser, cada cop més, només els periodistes. Curiós.

Enguany, al ser diumenge, però, va ser més fàcil seguir els acudits. De fet, una de les majors factories de tonteries d’aquests dies sol ser Google: gairebé tots els departaments s’inventen la seva història. Google Maps en 8 bits, Google Voice for Pets… la llista és llarga: la podeu veure a la Wikipedia, juntament amb la d’anys anteriors.

És una forma més de fer-se promoció? Normalment Google, tot i que de vegades sembla que ensenya serveis “possibles”, permet un cert marge: si llegim el què ens hi escriuen, ens adonem ràpid, més enllà del titular, que és mentida. En d’altres casos -que, per no embolicar-nos i havent passat l’1 d’abril, prefereixo ni enllaçar-, però, s’intenta que sigui tant creïble que, arribant a publicar-se un dia així, resta credibilitat a tota la resta de notícies que es generen de la mateixa font: si no és fàcil identificar la mentida, llavors prefereixo que no me’n “colin” cap durant la resta del dia.

Una sensació semblant a la que tinc el dia dels innocents. Que arriba un moment que no saps on llegir o escoltar per evitar “bromes”. I, mentrestant, Google les segueix fent evidents i, algunes, amb certa gràcia. N’haurem d’aprendre?


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.