Facebook, Twitter i MySQL


No és cap novetat que Facebook i Twitter són webs que, pel volum de dades que gestionen, tenen unes necessitats especials. El què és d’agrair, però, és que comparteixin amb la comunitat els seus avenços tecnològics en bases de dades.

En primer lloc, cal destacar que ambdues webs basen la tecnologia de bases de dades en MySQL. Això és només un apunt, però que cal que es tingui en compte perquè és un argument molt vàlid per demostrar que no sempre un producte car i amb “nom” en el sector empresarial és una millor solució de cara a webs amb necessitats importants.

Ara bé, evidentment, el què ofereixen gestors privatius en comparació amb MySQL és que, com he sentit dir, pagant Sant Pere canta. Així que, si es tenen necessitats concretes més enllà del què ofereix un producte, sempre pot ser possible extendre’n les funcionalitats a cop de talonari.

Però, ep! Que tampoc és un avantatge. Perquè precisament, Facebook i Twitter tenen necessitats especials. I el MySQL 5 que es pot descarregar i instal·lar se’ls quedava curt. I la seva solució no ha estat comprar un altre sistema personalitzat sense mirar xifres -perquè Facebook ja s’ha gastat prou calers a Instagram! hehe-, sinó prendre com a base MySQL i millorar-lo segons les seves necessitats. S’ha de pagar? Doncs segurament surt més a compte utilitzar recursos propis: contractació d’enginyers – que potser ja estaven a l’equip, o no -, s’allibera el codi i, a més, hi pot participar qualsevol persona amb coneixements donant consells o escrivint codi.

Normalment, per webs normals -i més si estan en català- és poc probable que s’arribin a tenir necessitats d’aquest volum. Ara bé, és bo saber que hi ha alternatives lliures per si mai cal pensar en una infraestructura important. Sense oblidar, però, que ni a Twitter ni a Facebook tenen plans d’allotjament al primer ISP que s’anuncia per la televisió. A alguns els semblarà obvi, però a l’explicar-ho, encara veig alguna cara de sorpresa. Abans de sorprendre’m jo.

Si us interessa saber-ne més:

MySQL at Facebook
MySQL at Twitter


,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.