Incompatibilitats i «pirateria»


És ben sabut per tots els desenvolupadors web o aquells qui mai han hagut de quadrar algun element d’una pàgina en diversos navegadors, les incompatibilitats entre tots ells. L’ideal, en el fons, seria que tothom tingués sempre les darreres versions, però això no sempre és possible…

Encara conec molta gent amb un Windows XP “pirata”, instal·lat per amics, o des d’una botiga -he d’admetre que, tot i que en algun cas en el passat hi havia ajudat, he deixat de fer-ho perquè, a més d’il·legal, acabava sent un mal de cap tant per l’usuari com per mi, havent-lo d’estar “arreglant” cada dos per tres. També conec empreses que per un motiu o un altre -de vegades, ben lícits, com la incompatibilitat de certes intranets- tampoc poden utilitzar les darreres versions, i en alguns casos, es queden fins i tot en l’antic Internet Explorer 6.

De fet, en casos com Firefox o sobretot Google Chrome, l’actualització és fàcil, pràcticament transparent i automàtica, cosa que encara no està del tot ben solucionada en el cas de l’Internet Explorer, “ànima” del Windows, i que en versions anteriors encara va molt lligada al fet de poder utilitzar Windows Update en una còpia original.

Sigui com sigui, el desconeixement també hi ajuda, i potser passarà encara més temps, però confio que, tard o d’hora, la gent deixarà d’identificar “l’internet” amb la E de color blau i comprendrà què és un navegador, quin ús té i quines alternatives viables hi ha, utilitzi el sistema operatiu que utilitzi. De fet, pel què s’està veient, el navegador haurà de ser el “sistema operatiu del futur”, entenent-lo en un món “al núvol”, així que hem de confiar que un dia o un altre podrem refiar-nos d’un estàndards que hom compleixi al crear un navegador.

I, sobretot, més enllà de si una còpia és “pirata” o no, Microsoft hauria d’anar pensant si prohibir finalment l’ús de còpies no originals de forma completa, o si donar un marge més ampli als usuaris, que no són pocs, que encara no tenen versions originals. Però deixar-ho a mitges, perquè pensin que allò no val res, i després ensenyar-los com podria ser si paguéssin, un cop ja està instal·lat, no hauria de ser una opció. Si no es pot, perquè és il·legal, no s’ha de poder utilitzar. O potser la policia, si robem un telèfon mòbil, ens el deixarà quedar, amb la condició que no hi posem cap targeta SIM?…


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.