Google i les actualitzacions de l’algoritme de cerca


Des de fa uns anys, l’algoritme de cerca de Google ha passat de ser un ingredient secret, però que més o menys es podia comprendre -basant-se en el PageRank, que a la vegada es basava, sobretot, en els enllaços entrants a una pàgina-, a convertir-se en una mena de poder a l’ombra, massa complex perquè ningú pugui entendre’l. I aquest mes d’abril ha rebut una nova actualització.

Anomenada Penguin, aquest cop hauria servit per restar importància a resultats que serien detectats com a spam pel cercador. Així, si en l’actualització Panda, una de les darreres que van tenir ressò, s’anava contra les “granges d’enllaços” (link farms), ara es volen continuar netejant els resultats de cerca.

Però és efectiu, això? Doncs segurament si, en general, perquè estem parlant de moltíssims webs indexats, així que si s’actualitza l’algoritme és perquè s’haurà pogut comprovar que, en gran part, funciona. Però sempre, quan hi ha aquestes actualitzacions, s’acaba detectant algun error -fent perdre rellevància i visites a un web determinat. De fet, no és estrany veure, sobretot als Estats Units, webmasters maleïnt alguna d’aquestes actualitzacions i ensenyant gràfiques on es nota per una caiguda molt important de les visites.

En tot cas, a Google li interessa -i molt- seguir millorant en l’àmbit de les cerques, l’únic en el que realment s’hi hauria de sentir còmode, el que domina de veritat. Ni en xarxes socials, ni en emmagatzematge al núvol, per exemple, on ha arribat tard, podrà arribar a gaudir de tant marge de quota d’usuaris. Així que és el sector que ha de cuidar més, també, i on de ben segur, qualsevol actualització afectarà, en un moment o un altre, a algun web.

Potser el problema és que el trànsit es basa massa en Google: tots l’utilitzem més del compte, i molts webs només esperen trànsit de cerca, sense contingut realment de qualitat. O potser és que, en realitat, Google ja ho ha aconseguit, i el seu cercador, combinat amb el navegador de Microsoft, són Internet. Vés a saber. Però d’actualitzacions així, de tant en tant, en cauran més. Sort a tots els webmasters.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.