Els Megapixels no ho són tot


A través d’un missatge a Twitter d’en Francesc Grau arribo a un article de CNet on es posa de relleu que els Megapixels no són el més rellevant, a hores d’ara, a tenir en compte per les càmeres dels mòbils.

I és que aquest debat no és nou: ja en temps de les primeres càmeres digitals compactes populars, les primeres Nikon Coolpix amb òptiques Karl Zeiss deixaven clar que aquest darrer component, les òptiques, també eren un punt important a tenir en compte. No només això: algunes càmeres professionals de 8 o 12 megapixels posaven de manifest que el sensor també hi tenia molt a veure.

De fet, només cal comparar fotografies de l’iPhone 4S amb càmera de 8Mp amb altres càmeres que tenen 8 o més Mp d’altres telèfons mòbils: la mida del sensor, limitada per la mida del terminal, fa que aquest acabi determinant la qualitat de la fotografia, que normalment serà inferior a la que tindríem en una càmera digital, on el sensor pot ser més complet. I, tot i això, en el cas de l’iPhone, la qualitat sol ser millor que en la d’un HTC Desire HD, també de 8Mp, i que aconsegueix imatges, amb llum suficient, a una qualitat prou acceptable, malgrat que en entorns foscos tots els telèfons mòbils solen tenir-hi problemes.

Però en la cursa pel “jo més” dels telèfons mòbils, sembla que 12, 16 o 41Mp siguin sinònim de millores, quan no necessàriament és així, fins i tot en el cas de les càmeres. La rapidesa amb la que es fa la fotografia també és important, i millorable en molt smartphones. I segurament, amb les millores en sensors, i amb òptiques millors, la qualitat pugui ser la mateixa o superior sense haver de gastar més diners amb una densitat major de píxels, tenint en compte les pròpies limitacions pel fet de ser un telèfon mòbil i no una càmera professional.

Com a conclusió, tenint en compte els usos que es solen donar a un telèfon mòbil, tampoc hi ha massa marge de millora real, fora de situacions amb poca llum, respecte a algunes càmeres digitals compactes i assequibles. I tenint en compte que la majoria de fotos acaben disparades per publicar-les a Facebook o a Instagram amb algun filtre, potser si que es podrien separar en dues branques: els terminals amb càmeres més completes, més cars, i altres terminals amb càmeres “per compartir” imatges en xarxes socials, on la imatge, ja que s’ha de reduïr i publicar via 3G, haurà de ser d’una qualitat inferior per estalviar despesa de Mb del contracte mensual, per exemple.

Amb tot, caldrà veure com funciona la càmera del recentment presentat Samsung Galaxy S3, i quines millores veiem al proper iPhone. De ben segur que, en un any o dos, no sabrem perquè les fotografies tenien una qualitat tant baixa, tal com ens passa ara quan mirem els antics terminals, dels primers que feien “fotos” amb càmeres VGA…


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.