Google, Apple, Facebook i Microsoft, o «Nissaga de Poder»


S’han escrit ja moltes línies, i més que en vindran, sobre el camí cap el que apunta Apple amb el nou iOS6, que arribarà a la tardor als iPhone 3GS i superior, als iPod Touch més nous i als iPad2 i nou iPad. Perquè la integració de Facebook i els nous mapes semblen deixar clar quina serà l’estratègia de futur.

I és molt senzilla, pel què sembla: engegar un nou front en la guerra amb Google. Perquè en un costat del ring hi tenim a Apple, que sembla voler fer la “gara-gara” a Facebook amb la propera integració a l’iOS6. I estant de bones amb Facebook, qui sap si també pot tenir un aliat sorpresa en Microsoft. I, mentrestant, quan Google pensa si seria bo entrar en una operació d’adquisició de Twitter tot veient el poc èxit de Google+ en comparació al què inicialment tothom esperava, Apple també presenta els seus nous mapes, propis, deixant de banda una possible adaptació de StreetView però sense tancar-li la porta del tot.

Però no ens n’oblidem: Google té molta força en les cerques, encara, i sembla que això li durarà temps. Mentre en els terminals d’Apple, el navegador no deixa de ser un element secundari, una altra “app”, ja que moltes coses es poden fer directament des d’aplicacions concretes, que solen funcionar millor, adaptades a les pantalles Retina… I, per molt que ho intenti, Apple encara no té prou quota de mercat com per fer ombra en aquest aspecte al cercador californià.

Darrere de tot això hi ha unes paraules de Steve Jobs on assegurava que volia “acabar amb Google”, després d’adonar-se que el sistema operatiu per mòbils, Android, era “una còpia” d’allò que ell mateix havia presentat amb l’iPhone.

Així doncs, el panorama actual ens deixa amb un Facebook líder en solitari en l’aspecte de les xarxes socials, amb Twitter també consolidat i sense fer-se massa nosa, sembla, per ser productes prou diferenciats, tant en interfície com en possibles usos. Per altra banda, tenim un cercador de Google que podria dominar encara durant bastant de temps. I un Apple que “va fent”, presentant novetats que intenten deixar de banda Google en un ecosistema molt tancat, mentre diversos fabricants treballen amb Android, per ser més obert i poder-lo utilitzar. Aquesta última és una disputa d’un contra molts, en la que Apple encara està aguantant prou bé el tipus.

I Microsoft, com qui diria, “pul·lulant” amb Bing, un cercador que no arrenca; Windows Phone 7, un sistema operatiu per mòbils que només veurà la llum al final del túnel si a Nokia saben tornar allà on van col·locar-se a finals dels 90 i principis dels 2000; i un sistema operatiu, el Windows, que els dóna prou confiança com per saber que hi tenen, com a mínim, un punt a favor: encara és el més utilitzat i probablement ho segueixi sent també durant algun temps.

Però mirant enrere, fa 5 anys ningú s’esperava que Chrome arribés a fregar la quota d’usuaris de l’Internet Explorer. Ni que Facebook arribaria a tenir 800 milions d’usuaris, o que hi hauria un “bluf” anomenat Google Wave. O que apareixeria Google+ i, tot i ser de Google, una estratègia discutible el deixaria com a xarxa social residual -que, de moment, no serveix ni com a espai on concentrar els serveis de l’empresa, mentre no s’espavilin.

I tampoc ningú pensava que Apple presentaria uns portàtils amb pantalla Retina i 16Gb de RAM com els nous Macbook Pro, o que, en aquest mateix cas, encara no hi hagi hagut cap altra empresa que hagi fet prou progressos com per copiar les pantalles d’Apple a baix cost. Tampoc hauríem pensat que Facebook sortiria a borsa i veuria, unes setmanes després, com les seves accions queien de gairebé 40 dòlars a uns 27. I és que, ara mateix, no podríem preveure ni què ens diran demà. O és que l’adquisició d’Instagram per part de Facebook no ens va agafar per sorpresa?

Ara agafem un full i el partim en bocins. Escrivim una de les empreses en cadascun, els posem en un got, barregem bé, i anem traient els papers i apuntant l’ordre en què surten. Potser alguna de les combinacions que algú farà coincidirà, per exemple, amb el què tindrem d’aquí a mig any. O menys.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.