Facebook i els canvis de configuració sospitosos


Imagineu-vos que un dia arribeu a casa i el llogater (o el banc que té la hipoteca) ha canviat la taula del menjador per una tauleta de nit. A partir d’ara haurem de dinar ajupits, i no us queixeu, que encara pujarà la quota. Sembla una tonteria, però arriba Facebook, entra al vostre perfil, amaga les vostres adreces de correu i fa visible una adreça @facebook.com, sense avisar i de forma unilateral. I això, és bo o dolent?

Doncs les dues coses, és cert. Tot i que a mi em molesta que em toquin coses que considero meves. D’acord, Facebook és gratuït, i com que és gratuït, no podem queixar-nos. L’excusa ja cansa: és gratuït perquè especula al mercat amb les meves dades dades i les de tants altres, per poder-nos endossar publicitat. I no té opció de pagament que eviti canvis sense informar o publicitat, de manera que no hi ha alternatives.

També és dolent perquè, tal com he llegit a AllFacebook.com, la companyia creu que aquest és un canvi de visibilitat que no és el mateix que privacitat. Ep! Hem de vigilar, amb això: per la companyia, que un element s’hagi publicat perquè el vegi un grup de gent determinada, doncs, no és un tema de privacitat, sinó de configuració de visibilitat. Llavors, quina seguretat tenim que allò que publiquem només serà vist per la gent que ens interessa? En algun moment això canviarà -encara que sigui amb objectiu publicitari-? Sóc dels que sempre penso que companyies així de grans tenen molt poc marge de maniobra per fer les coses gaire malament, digueu-me optimista. Així que espero que tot això acabi en una anècdota, o que hagi estat fet amb tota la bona intenció.

Perquè també té un costat positiu. Potser molta gent no sap que la seva adreça de correu electrònic era visible al seu perfil. Doncs bé, ara ja no ho és. Ja no ens arribaran nous correus brossa o virus de gent a qui gairebé ni coneixem. I si ens arriba, anirà a parar dins la missatgeria de Facebook.

En tot cas, Facebook també ha assegurat que al web es va anunciar el canvi amb algun tipus de notificació o avís -i jo personalment no ho he vist, potser perquè solc veure’l des del mòbil-. En tot cas, el canvi es pot “desfer”, accedint a la pàgina de perfil, clicant el “Més informació” que apareix sota la fotografia de perfil i les dades personals, i buscant l’espai on hi surten els correus electrònics. Allà farem clic a Edita, i amb la icona “Shown on Timeline” (mostrar) o “Hidden from Timeline” (amagar) escollirem de nou quins volem que es vegin i quins no.

Llàstima que, en el seu moment, no demanés l’adreça facebook.com/CEO. El correu electrònic corresponent hauria estat graciós! 😀


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.