Google, don’t be evil!


Sorpresa i negació. Les primeres reaccions a la notícia que Google havia tancat l’API de previsió meteorològica. Tothom sabia que era “secreta” (però coneguda per tothom!) i no estava suportada per Google (i, per tant, la podia tancar quan volgués). Però Google també sabia que moltíssima gent la utilitzava en webs i aplicacions i ha optat per tancar-la sense dir res.

Després he pensat “ja t’està bé”. Per refiar-me’n. Perquè darrera del lema -ja caducat, em sembla- Don’t be evil de Google hi ha una megaempresa els interessos de la qual són, bàsicament, els mateixos que la resta: obtenir beneficis econòmics, basats en aquest cas en la innovació i en Internet. I, per això, el tancament de Google Weather és correcte si ens el mirem des del punt de vista del “ja ho sabíeu”.

Ara bé, si per alguna cosa s’havia caracteritzat Google fins ara era per anar més enllà. La situació que hom s’imaginava era una nota en què Google afirmés que tancaria el servei amb uns dies d’antel·lació. Molts ho sospitàvem quan van anunciar que es tancaria iGoogle, el servei pel qual s’havia creat la API del temps. Però iGoogle encara ha de durar fins al novembre de 2013 i tampoc s’havia fet en cap cas esment a Google Weather com a tancament imminent. Repeteixo que no era necessari, ja que no era una API pública ni documentada. Però venint de Google, hom s’esperava alguna cosa diferent.

Més enllà d’això, però, no en queda més que una lliçó: ja no podem confiar ni en Google. Vaig defensar el canvi de condicions d’ús, però potser serà hora de repassar-les de nou. Com he defensat altres moviments de Google, no com a fanboy però si prenent com a argument que Google no es comportava així. No, almenys fins ara. Potser, doncs, haurem de veure-la com una Apple -que també pren decisions així, en altres temes, i que, com que tothom sap que ho fa, ja ningú les veu estranyes.

Potser era hora de posar un precedent. I ara ja l’hem vist.


Una resposta a “Google, don’t be evil!”

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.