HTML5 o aplicacions natives?


És un debat que ve de lluny. I que semblava que partiria d’”aplicacions natives” i s’aniria acostant a “HTML5”, tot i que això ara queda una mica diluït, després de la presentació de la nova versió de l’aplicació de Facebook per iPhone i iPad. I el cert és que el canvi de HTML5 a natiu que han fet és, de veritat, d’agrair.

Perquè des de Facebook sempre es defensava l’HTML5 -format utilitzat per les aplicacions d’iOS abans de l’actualització i que encara tenen, per exemple, els terminals Android-. Una sola actualització podia estar al moment en qualsevol terminal. Però la cosa no és tant fàcil: el funcionament de les diverses aplicacions de Facebook basades en HTML5 és i era desesperant. I el canvi en el cas d’iOS és a millor, i molt recomanable.

L’aplicació ha deixat de fer el què vol -de vegades, un clic en una foto duia a una altra, o a apartats diferents, o a missatges d’error. I el què fa bé, que ara és la majoria, ho fa, a més, més ràpidament, així que no hi ha discussió. És cert que la programació d’aplicacions natives multiplica la feina, però també la fa més polida, ara per ara.

El cas d’Android, per exemple, és el més clar: l’aplicació per mòbils sol ser extremadament lenta. Les notificacions funcionen prou bé, però en certs casos (algunes fotos d’Instagram comentades des de Facebook, entre d’altres) acaben duent a una pàgina d’error indicant que no s’ha trobat el comentari. O la desaparició temporal de comentaris. O la lentitud amb la que es carreguen les novetats.

Espero, però, que al final HTML5 -o l’estàndard que correspongui quan li toqui- acabi sent això, un estàndard. Facilitarà la feina dels programadors, l’alleugerirà i farà que les actualitzacions siguin més ràpides. Però això no passarà, en general i amb bons resultats, fins que no hi hagi una mica més de treball en el rendiment. O en les mateixes possibilitats de l’estàndard.

, ,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.