Mòbils i tablets «multiusuari»


Alguns rumors apunten a la possible introducció de noves funcionalitats prou interessants en una hipotètica nova versió d’Android, que es presentaria el proper 29 d’octubre amb un nou terminal Nexus. Si bé es tracta d’articles basats en suposades versions beta d’Android 4.2 en les que només s’hi han vist alguns detalls al codi font, la possibilitat de tenir suport per diversos usuaris en un tablet o un mòbil seria d’agraïr.

I és que el primer que li vaig trobar a faltar a l’iPad quan el vaig tenir a les mans va ser, precisament, això: la possibilitat de compartir-lo amb altra gent podent tenir cadascú la seva pròpia experiència d’usuari. Aquestes opcions, ja presents en Windows des de fa temps, i a l’OS X pel Macbook, tenen molt més sentit, encara, en un tablet que en la majoria d’ordinadors de sobretaula on des de fa anys és possible.

La integració, cada cop més, de moltes aplicacions que requereixen accés amb usuari i clau en funcions del propi sistema operatiu fan que, en general, si es fa servir per part de més d’un usuari, només un d’ells sigui el que pugui beneficiar-se de totes les funcionalitats. Compartir a Facebook o publicar a Twitter és possible en un iPad, per exemple, des del centre de notificacions. Com també ho és, en Android Jelly Bean, compartir directament una captura de pantalla acabada de fer a través de qualsevol aplicació, tot i que en aquest darrer cas podem escollir quina i optar per alguna que ja inclogui la possibilitat de gestionar més d’un compte a la vegada.

Però això, per ara, es limita en els dispositius amb iOS a un sol usuari, i en el cas d’Android, a anar escollint en cada aplicació el compte que volem utilitzar per realitzar una determinada acció entre els que haguem configurat aplicació per aplicació. Un ús mitjançant diversos perfils d’usuari, en canvi, facilitaria molt aquesta tasca: configurant les dades de compte de GMail (o d’iCloud) de cadascun s’evitaria la “necessitat” de disposar d’un dispositiu diferent per persona -tot i que això sigui més pràctic i econòmicament viable pel fabricant. És poc probable que, en una mateixa llar, hi hagi un iPad o una tablet per cada persona, encara.

En el cas dels mòbils podria semblar més útil, en canvi, per l’ús de diferents “perfils” d’usuari. Aquesta opció, que de fet ja es pot utilitzar en algunes versions modificades per usuaris (ROMs modificades) del sistema operatiu Android, permet tenir diverses combinacions de configuració diferents permetent així fer tota una sèrie de canvis de cop i ràpidament, en aplicacions o en opcions del sistema com els referents al so, entre d’altres.

Si Android 4.2 incorpora definitivament aquesta opció de forma predeterminada, serà una opció molt interessant i que podria ser un fet diferencial important per la seva implementació preferent en escenaris on es comparteixin dispotius o se’n facin diversos usos prou diferenciats.

, ,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.