iOS, Google Maps i les matemàtiques


Es deia, abans que arribés l’aplicació de Google Maps als iPhone i iPad, que quan es publiqués, molta gent que estava encara a l’iOS5 per por als nous mapes d’Apple actualitzaria el seu dispositiu a iOS6. L’aplicació va arribar a l’AppStore i dues empreses han donat les seves dades, d’entrada totalment contraposades.  On són les matemàtiques?

He sentit, més d’un cop, que les matemàtiques ens permeten fer malabarismes amb els números. Que, partint d’una xifra, podem arribar a una altra demostrant que, de ben segur, tenen alguna relació. Jugar amb els números pot ser fins i tot divertit.

Però en aquest cas hi ha, en primer lloc, un problema d’univers de l’estudi: disposem de dues xifres provinents d’un estudi de Chitika i d’un altre de MoPub, que són xarxes d’anuncis per mòbils que estan incloses en algunes de les aplicacions que els usuaris es poden descarregar de l’AppStore. El primer, sobre dades de dos dies. L’altre, amb cinc dies d’informació.

El de Chitika parla d’un 0,2% d’increment diari d’usuaris d’iOS6. El segon d’un augment de fins al 30%. Atenció, però, que ja no parlem d’actualitzacions, sinó d’usuaris d’iOS6, així que s’hi inclourien també els nous dispositius activats els darrers dies i, per tant, sense cap vincle directe amb l’arribada de Google Maps -a no ser que algú hagués esperat a comprar-se un nou iPhone o iPad mentre no hi hagués l’aplicació…-.

Mitjans i blogs d’arreu se n’han estat fent ressò. Primer donant credibilitat a l’estudi de Chitika. Després al de MoPub. D’altres han expressat reserves. Però el cert és que jo m’he animat a parlar-ne només per la curiositat: us heu fixat que, al cap i a la fi, el què interessa aquí ja no és tant el patró d’usuaris o la quantitat de dades, sinó el titular “Google aplasta Apple en su propio iPhone”, o “Users love Apple Maps: Google Maps release doesn’t rise iOS6 adoption“? I aquest és un d’aquells cops en què cadascú té el seu titular fet a mida. Encara que, en realitat, tots sabem que:

a) Una actualització de sistema és recomanable sempre, sobretot per seguretat
b) Una sèrie d’usuari amb els dispositius amb jailbreak no actualitzen fins que no el poden mantenir en la nova versió
c) Si no és per motius professionals – laborals (compatibilitat d’aplicacions per empresa, per exemple), un usuari no sol esperar per actualitzar si no és que té reserves i vol esperar a veure opinions d’altres usuaris.

Per tant, si comencem a apartar possibles variables que també influeixen en les xifres dels estudis, ens adonarem que fer valoracions així és més complicat del què sembla, i que no sempre dóna per un titular i prou…

 

, , ,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.