Aprenent a programar: quins llenguatges m’interessen?


Dies enrere us parlava de la iniciativa Hour of code, a l’apunt Programar, l’habilitat del futur. Poc després, vaig arribar a un article de Mashable on es recomanen 10 llenguatges de programació per aprendre aquest 2014, en anglès, incloent-hi recursos per aprendre’ls. I fent-hi un cop d’ull, queda clar quines tendències ens esperen, segons l’autor.

Us recomano que, si teniu nocions de programació o si ja sabeu programar feu un cop d’ull a l’article, ja que potser us dóna alguna pista si teniu temps per aprendre’n algun de nou i no el domineu ja. El resultat pot ser interessant, però sembla que el futur immediat de la programació passa per Internet.

I és que al llistat, hi trobem, en primer lloc, Java. Un llenguatge de programació orientat a objectes que és el que més s’estudia i del que els coneixements es valoren més. Si ja programeu segur que el coneixereu. A nivell pràctic, a més de ser multiplataforma -pot funcionar en un gran número de dispositius i sistemes operatius diferents sense modificacions-, és el que s’utilitza en Android. El seu ús fa uns anys en entorns web era molt important, però en aquest àmbit ha quedat molt reduït, substituït per altres llenguatges que recomana l’article.

A continuació, hi trobem C, C++, C# i Objective C. Tots ells estan relacionats, sent el C la base de la resta, que l’amplien en diferents àmbits. Així, mentre el C# ens pot ajudar en desenvolupament per Windows, l’Objective C és conegut per ser el llenguatge de programació amb el que es desenvolupen les aplicacions per iOS (iPhone i iPad).

Trobem finalment un article bloc de llenguatges, no relacionats directament entre ells, però amb un comú denominador: estan pensats per treballar en un entorn web. Són PHP, Python, Ruby, Javascript i SQL. En alguns casos, ens pot interessar dominar-los tots per dur a terme algun projecte, tot i que combinacions com PHP, Javascript i SQL són la base de qualsevol pàgina web.

Així, mentre PHP, Python i Ruby poden ser utilitzats per crear la lògica d’una aplicació al servidor web, mentre Javascript permet accions al navegador de l’usuari. L’SQL s’encarrega d’oferir-nos un llenguatge més o menys natural de lectura i escriptura d’una base de dades.

Mentre escrivia, a més, he trobat un altre article interessant: una mena d’oda a Python, un llenguatge que, en termes generals -fora de projectes concrets o infraestructures més potents- sembla que ha anat deixant lloc a PHP: 5 reasons why Python is powerful enough for Google. Pot ser bo tenir-ho en compte si necessitem més rendiment i podem renunciar a la familiarització que es pugui tenir amb opcions com PHP o Ruby.

Com a conclusió, si bé és bo conèixer-los tots, no sempre serà necessari, sobretot en casos d’especialització o d’aquells qui vulguin aprendre’n només un per una tasca més concreta. Però conèixer C ens farà molt més fàcil entendre la resta de llenguatges que s’hi basen, igual que Java ens donarà una bona idea de la programació orientada a objectes. Basar l’aprenentatge únicament en llenguatges com Python o PHP sense conèixer els altres també és possible, tot i que és bo repassar sempre la teoria darrere dels diversos elements -com la programació orientada a objectes- si volem saber quines alternatives tenim a cada moment.


3 respostes a “Aprenent a programar: quins llenguatges m’interessen?”

 1. Bon dia,
  Coneixes algun curs presencial d’iniciació a la programació pera a un noi de 16 anys a qui agradaria aprendre’n?
  Gràcies.

  • Hola Josep!

   La veritat és que no crec que et pugui ajudar gaire, perquè sovint aquests cursos, bé per massa genèrics o especialitzats, solen tenir poca afluència i no sempre s’acaben fent -almenys alguns on he participat. També és cert que he trobat pocs cursos d’iniciació a la programació en la vessant més teòrica (més enllà de Cicles Formatius de Grau Superior, pels que probablement et farien esperar fins que acabis el batxillerat o un grau mitjà), i tots els que hi ha solen ser orientats sobretot a llenguatges com PHP, Javascript o Ruby, centrant-se més en la sintaxi que en la teoria.

   De totes maneres, en funció de la zona on siguis, pot ser que hi hagi alguna acadèmia que estigui més especialitzada o que de tant en tant n’ofereixi algun de mitjanament estable en el temps.

   Per altra banda, si pots renunciar al fet que sigui presencial i no tens problemes amb l’anglès, pots buscar MOOCs (Massive Open Online Courses), tot i que et durà més feina organitzar-te i trobar-los.

   Miquel

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.