Joc de Trons i els fabricants de telèfons mòbils


Podríem catalogar les sèries de televisió en dos grans grups: les que tenen un número reduït de personatges i històries principals i les que, al contrari, necessitem una estona per recitar tots els actors i línies argumentals que al final s’haurien d’unir, com a Joc de Trons. Aquest darrer exemple podria aplicar-se com a paral·lelisme amb els fabricants de telèfons mòbils, on l’estratègia, la diplomàcia i la lluita per més quota de mercat són el pa de cada dia.

I és que la venda de Motorola per part de Google a Lenovo m’ha sobtat, i m’ha fet arribar a aquesta comparació. N’he escrit dos articles al Canal Digital de Nació Digital: el primer, ahir a la mitjanit, quan es va confirmar. No veia massa clares les xifres (Google va comprar Motorola el 2011 per 12.500 milions de dòlars i, 19 mesos després, la ven per 2.910 milions), però tampoc ho veia com una pèrdua tant important per Google.

L’altre ja l’he escrit aquest matí, amb una mica més d’informació. Sabem que Google es queda amb la divisió d’innovació que havia creat gràcies a Motorola, així com amb totes les patents, un dels principals actius en el moment de l’adquisició (xifrades en 5.500 milions dels 12.500 del total). I, quan m’he posat a buscar motius, a part dels evident, només em venien al cap idees que em recordaven la sèrie Joc de Trons -si no l’heu vist, no patiu, no us faré cap spoiler.

Bàsicament perquè els fabricants de terminals són cada cop més i més grans. Tenim un gran dominador, Samsung, seguit per altres fabricants que han portat Android a una quota de mercat que alguns informes xifraven aquest 2013 en un 79%. Sigui aquest o més baix, Google té l’àmbit dels sistemes operatius a la butxaca. Apple amb l’iOS es manté -de fet, al ser-ne l’únic fabricant i haver-hi dos terminals comercialitzant-se actualment fan que sigui poc probable que avanci Android-, i mentrestant, Microsoft vol fer créixer Windows Phone, i han arribat FirefoxOS i Jolla, i Samsung podria atrevir-se amb el seu Tizen. Tenim, de cop, molts jugadors a la taula, i només amb el sistema operatiu.

Samsung, HTC, LG, ZTE, Huawei, Motorola, Geeksphone… són només algunes de les companyies que fabriquen mòbils amb Android. Samsung aquí és el dominador més clar, i té previst provar un sistema operatiu propi. Per tant, Google té molt a perdre-hi si s’hi enemista. A més, Google s’acaba de desfer d’una de les empreses d’aquesta llista, ja que mentre la tenia, la resta el miraven amb cert recel, sense saber fins a quin punt “abusaria” de la seva posició de poder amb Android per fer millors terminals, i amb una col·laboració més estreta que amb la resta.

Però això no ha estat així. No sabem si Google ja havia fet aquests plans o no, però el cert és que segurament hi ha hagut molta diplomàcia. Fa poc, Google va tancar acords per compartir patents amb Samsung, per exemple, mentre Samsung acceptava treure alguns dels seus retocs propis dels terminals que ven amb Android.

Potser ens ho estaven dient a crits, però no havíem sabut escoltar. I tot i que a can Google sovint sembla que prenguin les decisions llançant monedes a l’aire, si fos així no crec que s’haguessin convertit en l’empresa que són ara…

,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.