Altres maneres de presentar la informació


Sovint, quan tinc alguna estona “morta”, em dedico a buscar implementacions tècniques concretes de formes per presentar la informació al web. Sovint, en forma de paquets programat en Javascript i basats en llibreries com JQuery, que ofereixen possibilitats prou curioses. Avui volia parlar, precisament, d’un cas de la “competència”, l’especial sobre els 10 anys de la web 2.0 que han publicat a l’Ara.

D’aquest cas en concret, volia fixar-me en la visualització en mode de cronologia que hi apareix al principi. No és extremadament complicat d’implementar, i ofereix una manera diferent, de vegades nova, de veure els continguts i poder-los contextualitzar millor. El cert és que, si per una cosa serveix la gràfica, és per adonar-nos la quantitat de camí que s’ha recorregut en un espai de temps molt curt: els darrers 5 anys concentren la majoria d’apunts. Aquesta contextualització és un dels punts a favor d’aquests tipus de visualització.

Com a elements negatius, hi ha el primer de sempre: el funcionament a través de diversos navegadors. Malgrat que des de l’iPad o amb Firefox no hi tinc massa problemes, el Chrome (beta) de l’ordinador es comporta de manera una mica estranya quan intento desplaçar la barra de temps, i en alguns punts costa trobar un lloc lliure on poder estirar el contingut cap a l’esquerra o la dreta.

A més, podríem debatre sobre si els punts marcats són els més adequats o si n’hi falten o es podrien substituïr. Perquè el repte d’aquest tipus de visualització no és tant la forma que pren com el contingut que mostra: si és adequat a una vista cronològica, si s’omple de manera que ens ofereixi alguna informació addicional, si permet la navegació correcta… i no sempre és possible tenir en compte i complir tots els criteris, de vegades cal renunciar a algun d’ells, perquè la informació és la que és.

Havia vist sistemes que oferien aquestes possibilitats darrerament -tot i que després d’una “moda” inicial en alguns webs en anglès, va deixar de fer-se’n un ús massa indiscriminat per passar a escollir-lo quan era útil-, i crec que pot tenir futur. Tot i això, la implementació final, pel meu gust, hauria de canviar una mica, i malgrat que jo també he fet alguna prova per veure com podia quedar, encara és complicat de fer funcionar correctament en dispositius mòbils antics, per exemple, quan la quantitat de dades creix.

Per si us interessa o en voleu implementar alguna, de cronologia semblant, la que s’ha utilitzat al cas que he comentat sembla que es tracta de TimelineJS. És un web on es poden crear les visualitzacions i incorporar-les directament a qualsevol pàgina.

Per altra banda, si teniu nocions de programació i heu utilitzat JQuery, hi ha molta informació en articles en anglès, com en aquest del web ScratchingInfo.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.