Utopies, bitcoins, i lladres de “teclat” blanc


Aquest cap de setmana vaig trobar un article, “How to steal Bitcoins“, amb explicacions tècniques sobre el funcionament de les Bitcoins i com les claus insegures poden fer-nos una víctima fàcil i ràpida.I és que aquesta divisa electrònica ha generat tot tipus de controvèrsies: països que les prohibeixen, empreses que les adopten com a mètode de pagament, usuaris a favor i en contra… sobretot a causa de les seves particularitats tècniques, que fan que sovint no s’entengui del tot bé o no es vulgui fer cap esforç per comprendre-ho.

Segurament, en un futur no tant llunyà, acabem veient algun tipus de divisa electrònica així, però em preocupen especialment dos elements en aquest cas:

– És difícil que pugui haver-hi un acord internacional per legislar-les igual arreu -de fet, els paradisos fiscals segur que voldrien seguir existint com a tal.

– Si la seva popularització arriba de la mà d’alguna gran companyia privada americana (Apple, Google, Amazon, Samsung, entitats financeres gegants o algun grup d’empreses semblants), o bé els governs els limiten algunes capacitats -que tècnicament sempre tindran al seu abast- o l’àmbit econòmic s’acabarà convertint -si no ho és ara ja- en una oligarquia -això si, de ben segur més pronunciada.

Tot això es resumeix bàsicament en el fet que el control acabaria deixant de banda la “societat” com a tal en qualsevol cas, i es donaria a un grup de persones un poder que, precisament, és el que voldríem que fos de tots. I llavors, tant si són divises electròniques com iens, dòlars o euros, el problema serà el mateix d’ara, però en un format diferent.

Això és, de fet, el què sempre em fa adonar que la meva utopia -utilitzar Internet com a “agregador” d’opinions per analitzar i treure’n conclusions, sigui mitjançant democràcia més participativa o completament directa- encara queda molt lluny, i estaria emmarcada en un model de societat oposat al que estem construint. O potser no, potser m’equivoco i ho acabaré veient algun dia. Som tants i tant diferents…


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.