L’imperi de Facebook i els llenguatges de programació


Hack és el nom d’un nou llenguatge de programació creat per Facebook. Basat en PHP però amb millores, és un punt d’inflexió important al que caldrà estar atents, perquè pot marcar la diferència. Per posar-nos en el context del que us vull parlar, tingueu en compte això: Google també ha presentat fa mesos un llenguatge de programació propi, Dart.

I si bé el Dart de Google ja fa més temps que hi és, conec molt poca gent que l’hagi provat i m’hagi dit que farà el canvi del llenguatge que utilitzi ara cap a Dart, malgrat parlar-ne molt bé. La comparació: molta gent em diu que li agrada el funcionament de Google+, més que el de Facebook, però segueix a Facebook, que és on hi ha la gent i una interfície a la que ja s’ha acostumat.

I ara arriba Facebook i ensenya un llenguatge de programació que, basat en PHP, el fa més ràpid convertint en bytecode a Hack allò que a PHP és codi interpretat, a la vegada que incorpora dins del seu llenguatge modificacions que milloren el codi. Una de les més típiques: a Hack cal declarar el tipus de variables i retorns de funcions (si en un moment determinat esperem generar un número, o un tros de text, o només una resposta de cert o fals), aconseguint, a més d’evitar canvis involuntaris de tipus, obtenir un codi més fàcil de llegir. Potser, per alguns programadors molt acostumats al PHP, perd “flexibilitat”, però en general, aquesta flexibilitat pot dur més problemes que avantatges.

Jo encara no he provat Hack, la veritat. És com un nou idioma, i normalment no és fàcil ni ràpid aprendre’n un a fons. De moment prefereixo observar-ne el rendiment i veure si realment és més ràpid, ja que en aquest sentit si que estic buscant opcions més efectives. Però aquí Facebook ha fet una aposta important, perquè si Hack ofereix compatibilitat amb PHP amb millor rendiment, i la seva instal·lació no és especialment complicada, pot ser una bona opció amb una estructura important al darrere, i amb un ús i manteniment assegurat, mentre que amb Google, personalment, des d’algunes de les darreres “neteges”, he perdut les ganes d’acostumar-me a utilitzar novetats que encara poden deixar de banda en qualsevol moment.

Facebook és un imperi molt gran. Té els usuaris, té la tecnologia, i la comparteix. I això és perillós pels altres. Perquè si aconsegueix tenir una bona base de programadors acostumats a utilitzar un sistema així, que podria servir per fer aplicacions per Facebook, per exemple, podria arribar a una situació semblant a la d’Apple, que ha vist com la gent es llançava a l’Objective C tot i que, a priori, més gent hauria de conèixer Java per programar en Android.

Dart, Hack, PHP, Ruby, ASP? És l’eterna pregunta, i ara amb nous jugadors, a l’espera de la proposta de Wolfram de cara al llenguatge per sol·licitar dades. Per això m’agrada la programació: perquè sempre hi ha moltíssim per aprendre. Més enllà de tenir uns processos interns tancats i deixar de banda l’evolució de les eines, és una professió que ofereix noves possibilitats cada dia. Amb un inconvenient principal: no podem arribar a saber-ho ni aprendre-ho tot. Fins el dia que ens facin “ciborgs”. Però això és un debat molt diferent!


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.