La privatització d’Internet


Mentre els usuaris seguim utilitzant Internet com sempre, les seves bases tremolen. O potser el més adequat seria dir que alguns defensors de les seves bases tremolen: el govern dels Estats Units ha anunciat la intenció de deixar de gestionar la gestió d’arrel dels dominis d’Internet en favor d’algun col·lectiu que no sigui estrictament governamental. Aquesta idea, encara en un punt molt verd del procés, genera opinions contraposades: els qui prefereixen esperar a veure què passa durant el procés i els qui, al contrari, són pessimistes des del començament.

De fet, un canvi així és molt important i és normal que hi hagi qui es preocupi: des de “sempre”, el punt inicial on comença a funcionar un domini o la distribució de les adreces IP les ha gestionat la NTIA (US National Telecommunications and Information Administration). Això si: no ho ha fet directament, sinó a través d’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organització a qui ara la NTIA encarrega que estudiï les opcions que hi ha perquè l’administració americana pugui “cedir” aquesta gestió directament a “la comunitat”.

De fet, us recomano, si us interessa el tema o teniu ganes d’investigar més, l’article ICANN 2.0, cap a la globalització de la gestió d’Internet d’en Jordi Iparaguirre, que és on vaig començar a seguir el procés. Precisament, parla de les reunions que està organitzant l’ICANN per parlar d’aquests canvis i els dubtes i opinions que genera entre els seus participants, entre animats pels canvis a millor i preocupats per tenir en compte tots els possibles problemes que poden aparèixer.

De totes maneres, nosaltres com a usuaris no ens n’hauríem de preocupar massa, perquè tot ha de seguir funcionant igual. L’únic rellevant del cas és saber qui s’encarregarà d’aquesta gestió, qui formarà part d’un col·lectiu “multistakeholder” (on totes les parts tenen el mateix pes) amb un poder tant gran, a aquestes alçades. Precisament per això confio que serà un procés prou obert i els qui ara se n’encarreguen seran prou responsables: perquè amb la importància d’Internet ara mateix tothom sap el pes específic que pot tenir una decisió d’aquestes característiques.

Podeu llegir-ne més al comunicat oficial de la NTIA, i de ben segur que en Jordi Iparaguirre també ens n’anirà informant.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.