L’Office a l’iPad: és bo o dolent?


Que Microsoft acaba de presentar l’Office per iPad no és cap secret: se n’ha parlat molt, i segurament se’n parlarà més. El Word, l’Excel i el Powerpoint fan un salt que considero que és interessant, però que, mentre les instal·lava, em va generar força dubtes.

En primer lloc, les aplicacions en mode gratuït només permeten llegir documents. Això no és ni molt menys dolent, també passa amb l’Office Mobile (Android i iOS): per poder editar o crear continguts cal pagar una subscripció anual a Office 365. La idea no és del tot dolenta, ja que d’aquesta manera Microsoft intenta tancar una lluita que ja té molts anys: la de la pirateria. A alguns no els agradarà i, tot i que no ho he buscat, segur que amb terminals Android amb accés root o iOS amb jailbreak hi haurà, si no hi és ja, alguna manera de fer-los servir gratuïtament sense permís de Microsoft.

Sigui com sigui, però, tinc sentiments oposats:

– Porto molt temps esperant poder obrir documents de Word, Excel o Powerpoint en condicions des de l’iPad. Hi ha opcions, si, i algunes de realment efectives com Google Drive, però hi ha opcions avançades que eren impossibles de reproduïr. Per tant, poder disposar de les eines de visualització “ideals” (o “ideades” específicament per Microsoft per obrir els arxius propis de Microsoft) és important, com a mínim per mi, que tot i intentar fer servir sempre Drive rebo molts documents en .doc, .docx, .xlsx o .pptx.

– Per altra banda, però, ja hi tornem a ser: Microsoft no vol perdre clients, posa el seu paquet ofimàtic a prop de tothom… però només per llegir. Provar les funcionalitats d’edició suposa registrar-se, sol·licitar una prova gratuïta… Ja sé que la majoria d’usuaris ja han treballat amb el Word, però acostumat ara a altres solucions com Google Drive o Evernote (adaptades al context en què treballo amb l’iPad) potser m’aniria bé poder “provar” l’edició encara que no pogués desar els canvis, per exemple. I, a més, perdo un dels arguments que tenia per anar deixant de banda Word, Excel i Powerpoint per tasques que es podrien fer amb un Bloc de notes de Windows.

Sigui com sigui, és evident que els que venim de tants anys amb PC ens hem acostumat a veure logotips de l’Office i pensar que són necessaris. De fet, no vaig ni preguntar-me si necessitava els 250Mb de l’aplicació del Word a l’iPad: com si m’haguessin hipnotitzat, me’l vaig baixar.

La força del costum, potser.

, ,

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.