El món després del Windows XP


Ha passat el 8 d’abril de 2014: Windows XP ja s’ha acomiadat. A partir d’ara, ja no hi haurà noves actualitzacions de seguretat per un sistema operatiu que va sortir a la venda fa més de 12 anys, el 2001. Tot un dinosaure de la informàtica moderna que va veure com el seu successor, el Windows Vista, no estava a l’alçada i la majoria d’usuaris no volien actualitzar-lo, arribant al seu darrer dia de suport entre els més utilitzats arreu.

No puc evitar pensar en com serà el món després del Windows XP. Segurament no canviarà res, ja ho sé, però és simbòlic: el fet de voler escapar del Windows Me quan va aparèixer i de no voler-lo deixar anar fins que no va arribar el Windows 7 va allargar molt el temps durant el que l’he estat utilitzant, un fet que s’ha repetit amb altres usuaris, molts dels quals veuen com la situació es podria repetir amb el Windows 7 i el nou 8 (ara 8.1) que no acaba de convèncer del tot.

Al final, sembla que els caixers s’acabaran actualitzant, i més els val veient que hi ha qui encara està descobrint-los nous errors. Pot haver-hi perill pels ordinadors més antics, que sense les actualitzacions de seguretat podrien veure com ni tant sols un antivirus els ajuda a estar protegits. En aquests casos, sembla que les alternatives es redueixen a canviar l’aparell o utilitzar distribucions de Linux per ordinadors menys potents.

De totes maneres, ara sé segur que ja només queda un consell: desfeu-vos-en, del Windows XP. Segueix sent el mateix sistema operatiu prou estable -en comparació amb el què ha vingut després des de Redmond- però sense cap mena de suport de seguretat, i en ordinadors connectats a Internet això és massa perillós.

Mentrestant, jo arxivaré el CD del Windows XP en aquella carpeta on compartirà espai amb el del 3.11 per treball en grup, el 95, el 98, un NT 4 i un Me que diria que està per estrenar encara.

Fins sempre, Windows XP!

 

 


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.