Dos milions? Quina gentada…


Encara recordo el dia que vaig veure allò del “Internet Information Services” al Windows i em vaig posar a remenar. Vaig tardar ben poc en veure que hi havia opcions millors, com l’Apache, i en substituir l’ASP pel PHP i l’Access pel MySQL. I ara, anys després, aquí em teniu: celebrant els 2 milions d’usuaris únics en un mes a Nació Digital, líder al rànquing de mitjans catalans d’OJD.

El primer que em passa pel cap és donar les gràcies a aquells qui ho han fet possible. Gràcies no només per fer confiança en un projecte del que formo part des de fa tant de temps, sinó també per tot el què he après fins ara. No sempre es té la possibilitat de comprovar els límits amb més de 5.000 usuaris simultanis, ni l’Analytics és el mateix quan l’utilitzes amb vint milions de pàgines vistes en un mes. No és el mateix parlar del rendiment en un Wordpress que barallar-se comparant opcions que difereixen en mil·lisegons per ajustar al màxim els requeriments de maquinari. No es pot comparar un allotjament del que només tenim FTP amb una infraestructura de diversos servidors, cadascun amb algunes tasques concretes, i lliures de Heartbleed.

També em sento orgullós d’unes carpetes, per estrany que pugui semblar: això és, al cap i a la fi, l’esquelet de Nació Digital o de qualsevol altra web: arxius, lletres, que en algun moment acaben transformats en zeros i uns. Malgrat que aquestes carpetes siguin el menys rellevant de tot: de qui cal estar orgullós és de l’equip cada dia més gran, i dels continguts que s’hi generen. Però la meva responsabilitat recau sobretot en la infraestructura i la programació, de manera que no puc deixar de veure cada opció com una decisió i unes línies de codi que, amb el temps, semblen haver pres vida pròpia. Avancen, funcionen, i de tant en tant necessiten revisions.

El cert, però, és que aquesta quantitat de visitants també implica algunes renúncies: si bé durant un temps podia fer experiments a Nació Digital -d’interfície o funcionals-, ara això ja no és viable: els canvis que s’apliquen a un web amb aquest volum han d’estar convenientment verificats si no volem que se’ns multipliquin els problemes massa ràpidament. De la mateixa manera, cal tenir en compte un conjunt més gran de dispositius i configuracions, per la compatibilitat, i en general, el procés perd part de la seva diversió, a canvi d’oferir dades molt més completes sobre com la gent utilitza les eines que té a la seva disposició.

Avui és un dia especial. No tant pel lideratge, ni per les xifres en si, sinó pel fet de veure que aquella spin-off d’Osona.com que va començar fa gairebé 10 anys ha anat creixent ininterrompudament, en continguts, visites i col·laboracions. I per tots els esforços i descobriments, lliçons i problemes, històries i excepcions que hem viscut gràcies a un d’aquells projectes que transcendeixen molt més enllà de l’àmbit tècnic.

I què caram, que fa il·lusió veure com allò que ha passat d’un paper a esquemes i finalment a codi font sigui, precisament, Nació Digital. Vist en perspectiva, tot el què hi he fet, ara, sembla molt més emocionant. Tant, gairebé, com el què encara queda per fer.

Gràcies per ser-hi!


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.