L’iPhone gegant i un rellotge misteriós


Aquest dimarts, Apple ha presentat els nous iPhone 6 i iPhone 6 Plus, a més de l’esperat rellotge, que finalment es dirà Apple Watch. I jo n’esperava una mica més després que la companyia anticipés que seria una presentació de les més importants. Potser quan els tinguem a les mans canviarem d’opinió…

L’iPhone creix, i molt

L’iPhone 6 tindrà una pantalla de 4,7 polzades, aproximadament com el meu Sony Xperia T. No és una mida amb la que em senti incòmode, però a l’iPhone 5S és de 4 polzades. Comptant que l’iPhone 6 Plus arriba a les 5,5 -i això crec que si que ja és molt gran-, i que la diferència amb els models anteriors és molt gran, el repte de l’iOS 8 i les noves funcionalitats és facilitar aquest canvi als usuaris dels terminals previs.

Més enllà de la pantalla, en destaquen l’evolució dels processadors i la millora de la càmara: tot i mantenir els 8Mp i f2.2, un nou sensor hauria de millorar la qualitat d’imatge, tant en fotografia com en vídeos. També la pantalla oferirà millores, però probablement el més interessant podria ser Apple Pay, un sistema de pagaments basat en NFC, un tipus de connectivitat que pot tenir altres utilitats, però de la que no es va parlar pràcticament durant la presentació.

Així doncs, com sempre ha passat amb els iPhone, no hi ha característiques tècniques que a simple vista l’hagin de convertir en un líder de vendes. Però fins ara els ha funcionat prou bé: caldrà veure si l’aparició de teclats de tercers i la possibilitat de compartir dades entre aplicacions que ofereix l’iOS 8 (disponible a partir del 17 de setembre) en farà un ús prou interessant. I també cal tenir en compte que les operadores cada cop regalen o rebaixen menys terminals, i el preu inicial dels iPhone segueix força elevat.

A les botigues catalanes tindrem els dos nous iPhone a partir del 26 de setembre, amb preus entre els 699€ pel model de 4,7 polzades amb 16Gb d’emmagatzematge fins als 999€ del model Plus (5,5 polzades) amb 128Gb.

Apple Watch, la clàssica “primera iteració”

No em va agradar especialment el rellotge Apple Watch (no, no es dirà iWatch…). Però això ja és qüestió de gustos, potser un cop posat al canell canviaria d’opinió. Si que em va agradar que tingués NFC per pagaments. I el control mitjançant una rodeta lateral -com les de canviar l’hora- a més de la pantalla tàctil podria ser bona idea, però sense provar-lo és difícil dir-ho i aquest producte no estarà disponible fins entrat l’any 2015.

No sabem, per exemple, quina serà la durada de la bateria, que és important en un aparell així. Sabem que incorporarà càrrega inalàmbrica (sense connectors, per inducció) i que tindrà moltes possibilitats basades en les apps. Però encara no hem vist res, més enllà del tipus de control, i el problema que podem tenir és que, per exemple, promet anticipar-se quan ens parlin per oferir-nos possibles respostes a les preguntes: però crec que podem descartar que funcioni inicialment en català, ja que això si que seria una killer feature per part d’Apple, mentre encara hem de preguntar-li a Siri en anglès, castellà o xinès.

El preu d’aquest rellotge intel·ligent serà d’uns 350 € i requerirà tenir un iPhone 5 o superior. Aneu fent números: segurament si molta gent se’l compra voldrà dir que realment és útil…

Conclusió (la meva, evidentment)

Tot i que m’he quedat amb ganes de més (sobretot després d’esperar informació sobre un nou iPad i de veure com Apple preparava l’ambient d’una manera molt més pública que en altres presentacions), hem pogut veure l’estructura que en podríem haver esperat d’un bon començament. Nous iPhone que només generen dubtes per la usabilitat de la pantalla, però que seguiran mantenint, com les anteriors renovacions, un mateix funcionament amb millores concretes basades molt més en el resultat que en les especificacions. I un nou rellotge del qual Apple n’ha ensenyat les línies generals, però que no podrem tocar fins d’aquí a mig any, aproximadament, de manera que encara té marge de millora o de canvis, encara que no seran grans havent vist les demostracions.

Si la gent s’acostumarà a un rellotge amb un nou mètode d’entrada és una incògnita. Si tindrem la mà prou gran n’és una altra. Però al cap i a la fi ens haurem d’esperar a veure com funcionen les vendes, i a poder-ho provar, perquè aquest és precisament un dels punts forts d’Apple, l’experiència d’usuari. De moment, el meu Xperia T amb CyanogenMod 11 em seguirà fent de smartphone i de rellotge a la vegada en un entorn molt més personalitzable. Però jo soc programador i, per mi, “personalitzable” té un significat diferent al d’un client tipus d’Apple, suposo. Ja ho veurem.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.