L’evolució del programari a Nació Digital


Encara guardo els correus electrònics que ens creuàvem amb en Jose i en Miquel Macià quan, als inicis de Nació Digital, vàrem començar a treballar en una àrea de gestió que agrupés totes les capçaleres, que fins llavors s’administraven de forma individual. N’hi vam dir, inicialment, “Redacció única” -amb la influència de Tolkien-, i es va posar en funcionament entre 2008 i 2009.

Han passat 6 anys, i ara aquella “redacció única” ja és història: durant els darrers 6 mesos hem estat desenvolupant i provant una nova àrea de gestió, també unificada, però amb una sèrie d’actualitzacions que eren necessàries, sobretot des del punt de vista del desenvolupador, però també per aquells periodistes que l’utilitzen sovint.

Per un costat, l’any 2008, els navegadors no eren el què són ara: tot i que vam evitar el Flash tant com vàrem poder, hi havia algunes opcions que en feien ús (per exemple, al publicar fotos amb procés d’enviament). I, evidentment, el responsive design no era ni un projecte, així que la navegació des de mòbils i tablets era complicada, tot i que possible. Per l’altre, la unificació de les capçaleres en categories d’un sol web per facilitar el desenvolupament de l’àrea pública, “el diari“, permet aplicar de manera molt més eficient les optimitzacions i millores que anem preparant.

Així que hem aprofitat per un costat, per adaptar el disseny basant-lo en Twitter Bootstrap i fent-lo adaptable a la mida de la pantalla. Això ha portar alguns altres canvis interns, sobretot a nivell d’unificació de criteris en funcionalitats que s’havien anat desenvolupant durant aquests sis anys. Hem pogut aprofitar-ne la majoria, i d’altres s’han millorat per oferir una experiència de navegació i publicació més ràpida, i per permetre, per exemple, que els periodistes puguin publicar fotografies en notícies directament des d’un mòbil o tablet sense massa passos intermedis.

Evidentment, un canvi en profunditat com aquest també ens ha permès incorporar noves opcions que havien estat més demandades, i intentar adaptar-se al creixement de Nació Digital oferint més eines de personalització per cada periodista, a més de facilitar-nos les tasques de creació de noves funcionalitats, ara que torna a estar tot molt més ordenat i unificat.

Amb tot, el tancament de projectes desenvolupats fa tant de temps i amb un funcionament tant intensiu sempre fa una mica de pena. Dir-li adéu a línies de codi, algunes amb data i hora, amb les que encara podia evocar alguns moments concrets de la meva joventut. Coses del passat.

El programari s’ha d’actualitzar. De vegades, val amb petites millores (si funciona, no s’ha d’arreglar), però en d’altres casos, tot i funcionar, és necessari refer-ho tot, desmuntar-ho per tornar-ho a organitzar. No val la pena fer-ho massa sovint: com a programador m’he anat adonant de les carències i al final, vam creure que el moment havia arribat i vam reconstruir-la sencera, amb la complicitat d’alguns dels periodistes de Nació Digital, que han estat fent proves i detectant petits problemes… i aprofitant per demanar algunes novetats que feia temps que sol·licitaven.

Per sort, no serà un canvi com el del Windows 8: treballant amb codi fet per nosaltres mateixos tenim avantatges i inconvenients: com a inconvenients, que depèn únicament de nosaltres actualitzar o corregir deficiències, o adaptar-se a novetats tecnològiques que en paquets programats per altres desenvolupadors s’anirien actualitzant soles. Però per altra banda, tenim un nivell de control sobre el seu funcionament que ens ha permès, per exemple, optimitzar de forma molt important tant el funcionament de la gestió com el dels servidors públics des d’on es consulten els diaris.

I tot això gràcies a un correu electrònic de mitjans de 2008, on exposàvem l’impuls d’un projecte que tingués camp per créixer, però al que mai li hauria donat sis anys de vida ininterrompuda sense pensar que probablement hagués envellit molt abans. Així que aprofito aquest post per recordar la memòria de l’antiga Redacció única i per agrair, especialment a Miquel Macià, però també a tots aquells qui han passat per Nació Digital des del 2005, la confiança i la paciència que han posat perquè uns geeks programessin i dissenyessin al seu aire.

, , ,

Una resposta a “L’evolució del programari a Nació Digital”

  1. Enhorabona, nació digital funciona força bé … el codí no l’he vist clar però no oblideu que ‘dont’ repeat yourself’ ( DRY ) es la filòsofia que obliga a pensar-ho tot bé 🙂

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.