La Propietat Intel·lectual, l’excusa per la censura


El Govern espanyol ha aprovat la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI). Se n’ha parlat moltíssim, i fins l’1 de gener, moment en què hauria d’entrar en vigència, segur que se’n parlarà molt més. Perquè converteix la propietat intel·lectual en escombraries destinades a enriquir i fer callar els periodistes amics d’infància (o amb informacions compromeses) dels polítics i a perseguir la pirateria a base de posar-se a censurar a tort i a dret. Des d’ara, la propietat intel·lectual és menys intel·lectual.

La llei incorpora la mal anomenada “taxa Google”: és un nom molt popular però que no s’ajusta massa amb la realitat. L’AEDE, associació de mitjans tradicionals espanyols, ha aconseguit, vés a saber com, forçar l’aprovació d’una llei que castiga el fet de citar els seus continguts. Això pot afectar al servei de notícies de Google, però a la pràctica afectarà, bàsicament, a tots aquells capquadrats que creuen que això acabarà millor que el cànon de la SGAE; i a tots, perquè s’està posant preu al coneixement en funció de qui el crea.

Potser, i ho sospito massa, ja saben que no acabarà bé, però calculen que tindran un parell d’anys per omplir-se les butxaques abans de marxar.

Podria seguir, i parlar de la criminalització dels enllaços. Del fet que un organisme administratiu pugui tancar pàgines web sense que un jutge ho ordeni. Fins i tot podria explicar-vos llargament perquè crec que bona part de la Llei de Propietat Intel·lectual és obsoleta, amb o sense reformes.

Però arriba aquell moment en què perds les ganes de discutir-ho. No n’hem tingut prou? No serveix de res la lliçó de corrupció i il·legalitats comeses pel Govern amb la SGAE que s’ha de repetir el mateix guió, de nou, per “aixecar” uns quants milions més?

L’únic que se m’ocorre és recordar-vos que jo optaré per informar-me obviant els mitjans que formen part de l’AEDE. Que són, entre d’altres El País, Marca, El Mundo, As, La Vanguardia, ABC, El Periódico, La Razón, Mundo Deportivo, Sport, Regió 7, Diari de Girona, o el Diari de Tarragona. Podeu veure la llista aquí.

El meu desig pel futur dels espanyols -que, a títol personal, m’agradaria que fos proper però independent del meu- és que algun dia tinguin governants que entenguin Internet. Que entenguin l’evolució. Que siguin capaços d’entendre més enllà dels seus interessos personals. Si no, mai podran manar bé ni a 40 ni a 33 milions de persones. Es limitaran a alternar-se el poder i seguir netejant la caixa abans de marxar.

 


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà.